Szkéné Színház – I. Erzsébet

A Vádli Alkalmi Színházi Társulás a nagy sikerrel bemutatott Székely János Caligula helytartója (2011.), valamint Bulgakov Képmutatók cselszövése (2012.) című előadásai után az idei évben újabb bemutatóra készül.

2013. november 24., 18:25

Paul Foster színdarabja a világtörténelem egyik legnagyobb és egyik legellentmondásosabb alakjának, I. Erzsébetnek, a modern kori Anglia megteremtőjének állít emléket.

Neve egy egész történelmi korszakot fémjelez, átmenetet a középkorból az új, modern világba. Rendkívüli személyiségén túl, tán ez az aspektus teszi érdekessé színházi értelemben is, hiszen egy, a mai korral sok szempontból rokonítható korszakban élt, amikor a világ és benne az ember radikális változások küszöbén állt. Paul Foster drámája tulajdonképpen a színház a színházban technikáját alkalmazza – egy társulat életét mutatja be –, amely társulat éppen egy Erzsébetről szóló darabot próbál. Vagyis olyan világot teremt, amely részben eljátssza, részben mintegy kívülről reflektál a korra, Erzsébetre és cselekedeteire valamint döntéseinek mozgatórugóira.

Szikszai Rémusz színész-rendező összefogott egy kiváló színészekből álló, mára szinte társulattá forrt csapatot, akik az állandó tagok (Fodor Tamás, Nagypál Gábor, Tamási Zoltán, Király Attila, Tóth József, Bercsényi Péter) mellett ismét újabbakkal egészültek ki: Bodor Johannával, Keresztény Tamással, Herczeg Tamással és a Szkénében a Bánya-trilógiából már jól ismert Kaszás Gergővel.

Bemutató: november 27. 19h, Szkéné Színház
További előadások: november 28-29. 19h