Megszűnik a Színház folyóirat nyomtatott formája

Az 55. évfolyamában járó Színház folyóirat nem jelenik meg többet nyomtatott formában. A decemberi lapszámmal a nyomtatott kiadás – a szerkesztőség kezdeményezésére és a Színház Alapítvány kuratóriumának jóváhagyásával – megszűnik.

2022. december 2., 11:51

Szerző:

„Be kell látnunk, hogy a rohamosan változó-átalakuló médiatérben és a hosszú távú finanszírozhatóság permanens bizonytalansága közepette a papíralapú Színház kiadása fenntarthatatlan” – írják.

A lap nyomtatott verziójának megszűnése szerintük a megváltozott olvasói szokásoknak,  a krónikus szerzőhiánynak, a szerkesztői túlterheltségnek köszönhető.

„Nem gondoljuk, hogy nálunk a bölcsek köve, de igyekszünk újragondolni saját feladatunkat, munkánkat és a lap jövőjét. Újratervezünk, átalakulunk. Szorgalmasan keressük azokat a módozatokat és lehetőségeket, amelyekkel a mégoly felszínessé és felületessé váló olvasási szokások ellenére is talpon tudunk maradni, és mélyebb, összetettebb, elemzőbb szakmai tartalmakat is el tudunk juttatni az olvasókhoz.”

A szintén a Színház szerkesztősége által gondozott szinhaz.net oldal és a nyomtatott Színház folyóirat tartalma között sosem volt átfedés, ám az új honlapjuk, úgy tervezik, egyszerre kíván majd kétféle igényt kielégíteni: egyrészt felfrissítve-megújulva bővíti a korábbi netes kínálatot (kritikák, háttéranyagok, drámák, podcastok, interjúk stb.), másrészt úgynevezett tematikus dossziékba rendezve helyt ad komplexebb, elemzőbb, rétegzettebb cikkösszeállításoknak, tematikus fókuszoknak. 

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.