Színház az erdőben: A kalózok államalapítása

2016. augusztus 16., 12:07

Nem akármilyen drámáról van szó. A szerző, Szálinger Balázs könyve 2012-es megjelenése után megnyerte az Évad legjobb magyar drámája díjat, majd 2013-ban Artisjus- és Szépíró Díjat.

A színdarab kiindulópontja valós történelmi esemény. A huszonéves Julius Caesart politikai pályafutása előtt egy alkalommal kalózok ejtik fogságba. A kalózok vezére hamar felismeri képességeit, rendkívüli intellektusát, éles világlátását, kíméletlen emberismeretét, vezetői agilitását. Elhatározza, hogy meggyőzi Caesart: maradjon velük, s legyen az utódja. A kalózok ugyanis államalapításba kezdtek. Az eljövendő nemzedék elszórtan szunnyad megannyi város „keltetőiben”, ideológiai képzés után. Csak fel kell majd ébreszteni őket. A humorral átszőtt darab nem véletlenül áthallásos – fontos üzenete van a modern kor számára is.

– Nagyon értékes ez a darab. Ám a színházi világ méltatlanul elfeledkezett róla. Budapesten és környékén még sosem vitték színpadra, egyszer Zalaegerszegen volt látható. Kvázi ősbemutató is a miénk – mondta a 168 Órának Horváth Illés, az előadás rendezője. Ez az első rendezése, eddig kizárólag színészként vett részt előadásokban.

Hangsúlyozza azt is Horváth Illés: a helyszín, a kísérő kiállítás és a darab együtt komplex élménycsomagot nyújt a látogatóknak. Merthogy a helyszínt is valahogy elfelejtette a kultúrafogyasztó közönség. Pedig az ősfás, különleges levegőjű és panorámájú hely önmagában is különlegessé teszi az itteni estéket.