Szijjártó Péter: a zsidó közösség Magyarországon van a legnagyobb biztonságban Európán belül

Múlt héten Jeruzsálemben járt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki találkozott Jiszráél Katz nemrégiben kinevezett külügyminiszterrel, Eli Cohen energiaügyi miniszterrel és Ron Dermerrel, az izrali miniszterelnök főtanácsadójával és exkluzív interjút adott a Neokohnnak.

2024. január 22., 19:28

Szerző:

Szijjártó Péter Jeruzsálemben a Neokohn-nak adott exkluzív videóinterjújában beszélt látogatásának céljáról, Magyarország álláspontjáról a jelenlegi izraeli-gázai konfliktusban és Izrael és Magyarország megrendíthetetlen barátságáról is.

A külgazdasági és külügyminiszter múlt hét szerdán reggel érkezett Jeruzsálembe, ahol először izraeli kollegájával Jiszráél Katz külügyminiszterrel folytatott négyszemközti megbeszélést, majd a két politikus plenáris ülésen vitatta meg az országok közti legfontosabb ügyeket. Szijjártó a külügyminisztériumban olyan családokkal is találkozott, akiknek tagjait a Hamász palesztin terrorszervezet elrabolta október 7-én, és azóta is fogva tartja.

„Mi Magyarországon nem tartozunk azok közé, akik 103 nap után elfelejtették volna, hogy ez az egész, ami most így zajlik a közel-keleten, ez hogyan indult.

A nemzetközi politikában, sajnálatos módon elfelejtik, hogy mi történt 103 napja. És amikor a közel-keleti, a gázai, izraeli eseményeket értékelik, vagy arról azokról beszélnek, akkor általában azt valahogy kihagyják, hogy miért is alakult mindez így” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

„Világossá kell tenni, hogy nem egyszerűen egy izraeli érdek, hanem globális érdek, hogy az izraeli terrorellenes műveletek sikeresek legyenek, mert ha ezek a terrorellenes műveletek sikeresek lesznek, akkor az hozzá tudja segíteni a világot ahhoz, hogy ilyen pokoli támadás soha sehol még egyszer ne forduljon elő a világon. És ez a mindannyiunk érdeke” – emlékeztetett Szijjártó.

Az Izraellel szembeni Nyugaton tapasztalható ellenséges hangulatról a külügyminiszter azt mondta: „Nem a mostani terrorellenes műveletekkel érkezett Európába, hogy egyes európai országok Izraellel szemben barátságtalan álláspontot képviselnek, nem most fordult elő az, hogy Izraellel szemben hangulatkeltés zajlik”.

Szijjártó Péter szerint a népirtás vádja nonszensz

A hágai Nemzetközi Bíróságon a Dél-Afrikai Köztársaság által benyújtott kereset, mely Izraelt népirtással vádolja, Szijjártó Péter szerint teljes nonszensz: „A Magyar Kormány álláspontját világosá tettük ebben az ügyben, hogy nonszensznek tartjuk az egész eljárást, ahogy világossá tettük azt is, hogy ez egy Izraellel szemben ellenséges lépés. A kiegyensúlyozottságtól nagyon messze van a felvetés körítése”.

A külgazdasági és külügyminiszter beszélt a Magyarország és Izrael közötti együttműködésről az energia területén. Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy már 12 évvel ezelőtt megindultak a tárgyalások a két ország között a Földközi-tengeren, izraeli felségterületen fekvő földgáz magyarországi impontjáról: „Ma már ott tartunk, hogy mindez nagyon rövid időn belül valósággá tud válni. Ugyanis azok az offshore gázmezők, amelyekről Izrael termeli ki a földgázt, azok sok százmillió köbméternyi tartalékkal rendelkeznek. Izrael pedig nagy mértékben meg fogja növelni az exportját Egyiptomon keresztül Európa irányába”.

Magyarország és Izrael barátságával kapcsolatban Szijjártó Péter két dolgot emelt ki: „A két miniszterelnök között személyes, de a kormány tagok között is miniszteri szinten kiváló együttműködések, kiváló kapcsolatok vannak. És a mai politikában ez sokat számít”.

A külügyminiszter kiemelte azt is, hogy „Közép-Európa, vagy harmadrészt Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége Magyarországon van. Az elmúlt években pedig mindenki számára világosan vált, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben és hogy megvédjük a magyarországi közösségeket”.

„Európában a legbiztonságosabb helye ma a zsidó közösségnek Magyarországon van.

Mi nem engedtük az illegális migrációt, ezáltal Magyarországon nincsen az a modernkori antiszemitizmus, ami egyértelműen felívelőben van a nyugat-európai országban. Nincsenek párhuzamos társadalmak” – mondta Szijjártó Péter.

(Kép forrása: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.