Eladta a Vas utcai épületet az SZFE jelenlegi vezetése a református egyháznak

A VIII. kerületi Vas utca 2/c alatti épület és az abban megtalálható Ódry Színpad a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartású egyetemmé való alakítása ellen tiltakozók szimbolikus helyszíne volt, amelyet az erőszakos átszervezés ellen tiltakozó hallgatók elfoglaltak. Végül a Covid korlátozások miatt 70 nappal később kénytelenek voltak feladni az épületet, amelyet az SZFE jelenlegi vezetése a református egyháznak eladott, bár az adásvétel után is térítésmentesen használhatja azt.

2023. április 3., 14:17

Szerző:

Az SZFE új vezetése eladta az egyetem átalakítása elleni tiltakozás szimbólumává vált Vas utcai épületet a Magyarországi Református Egyháznak. Kiderült azonban, hogy az oktatási intézménynek az épületben lévő színháztermekre, sőt akár az ott található kollégiumra is szüksége lenne. Most szívességi használóként bizonyos helyiségeket igénybe vehetnek – írja a 24.hu.

Az átalakítással az egyetem és a fenntartására létrehozott, újonnan megalakult Színház- és Filmművészetért Alapítvány (SZFA) több épületet is ingyen megkapott az államtól, így a Vas utcai képzési helyszínen túl például

  • a filmes és médiás hallgatók épületét, a Szentkirályi utca 32/a-t,
  • az Uránia Nemzeti Filmszínházat – de emellett tan- és előadótermeket is – magába foglaló Rákóczi út 21. alatt levő épületet,
  • a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épületét,
  • valamint az eddig az egyetemhez nem tartozó, régebben a Duna Televízió központjaként működő, frissen felújított épületet a Tigris utcában.

A hivatalos indoklás, illetve a 24.hu-nak most eljuttatott válaszlevél szerint az SZFE új vezetése azért „juttatta vissza” az egyháznak az ikonikus Vas utcai épületet, mert „a kommunizmus időszakában jogtalanul elvették ingatlanát”.

A tulajdoni lap szerint tavaly november 4-én került át az épület az egyház tulajdonába adásvétel útján. A református egyház is megerősítette, hogy nem ingyen kapta meg az épületet, hanem megvásárolta azt. A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának Kommunikációs Osztálya a 24.hu megkeresésére, hogy mihez kezdenek az épülettel, azt írta, hogy

„dolgozunk azon, hogy hosszú távon a Károli Gáspár Református Egyetem céljainak leginkább megfelelő módon hasznosuljon az ingatlan.”

Az ingatlant azonban az SZFE a mai napig használja. Az nyilvánosan is elérhető az egyetem honlapjáról, hogy tartanak ott vizsgaelőadásokat. Az gyorsan kiderült, hogy a Padlás stúdiószínapadra szüksége van az egyetemnek – mivel az eredetileg az új vezetés által vizsgaelőadásokra szánt Uránia erre nem volt megfelelő –, itt tartják más helyszínek mellett a régi, még a Vidnyánszky-éra előtt felvett osztályok, vagyis a 3-5. évfolyamok vizsgaelőadásait. „Egházunk térítésmentesen biztosít lehetőséget a Színház-és Filmművészeti Egyetemnek arra, hogy használja az abban található színháztermet”– írta az MRE.

Úgy tűnik, mintha az egyetem új vezetése nem akarná egy helyszínen látni az általuk és még az előző vezetés által felvett hallgatókat. Mindenesetre a két társaság képzése máshol történik, a régieknek a Rákóczi úti épületben (a Vas utca mellett itt vannak általában még vizsgaelőadásaik), az újaknak a Szentkirályi utcaiban, illetve a korábbi Duna Televízió-székházban Budán.

A 24.hu forrásai szerint az SZFE szívesen használatba venné újra az Ódry Színpadot, illetve a kollégiumot is, az egyetem válaszában ezzel kapcsolatban azt írta: „az egyetem a képzési igényei kielégítése érdekében, szívességi használóként jelenleg is igénybe veszi az ingatlan színházi kapacitásait, míg más helyiségeit a felmerülő igények szerint használja az egyházzal kötött megállapodás alapján.

Hogy pontosan mely színpadokról, próbahelyekről, tantermekről van szó, nem részletezték (ahogy a református egyház sem), ahogy azt sem, miért adták át az MRE-nek az épületet, ha szükségük van rá.

(Fotó: Merész Márton/168.hu)

 

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat: a Magna Cum Laude lett az év együttese, Freddie az év férfi előadója, Gubik Petra pedig az év női előadója. A közmédia elismeréseit a Dunán, az M2 Petőfi TV-ben és a Petőfi Rádióban is élőben közvetített díjátadón és gálaműsorban, az A38 Hajón vehették át a díjazottak szombat este.