Személyes színháztörténet: Könyv Sztankay Istvánról

2017. április 13., 09:35

Sztankay István Kossuth-díjas művész, a nemzet színésze már két és fél éve halott. A 2014. szeptember 26-i temetésén búcsúztatta egyik legjobb barátja, pályatársa, Léner Péter is, aki húsz éven át volt direktora Sztankaynak a József Attila Színházban. Léner Péter most Sztankay címmel könyvet írt a színészről, és ebben a szerző nem csak a saját emlékeit idézi fel.

– Hosszú interjút készítettem Sztankay gyerekeivel, és a könyvet nekik, Ádámnak és Orsinak ajánlottam. Sokat segített néhai barátom nővére, az azóta már szintén elhunyt Sztankay Ágnes is. Pista feleségeivel, színész barátaival is rengeteget beszélgettem: köszönettel tartozom Dunai Tamásnak, Schnell Ádámnak, Bodrogi Gyulának és Törőcsik Marinak – mondta Léner Péter a 168 Órának.

Könyve szokatlanul személyes hangú, szinte megrendítő közelségből mutatja be a színészt. Legendák gyártása helyett őszintén beszél egy nagy művészről, akit emberi esendősége csak még szerethetőbbé tett. A kötet letehetetlenül izgalmas olvasmány, ami Karácsony Ágnes szerkesztői érdeme is.

A Sztankay ugyanakkor kordokumen­tum 20. századi múltunkról, és egy életre szóló barátság történetét is elmeséli. Sztankay 1936. február 14-én született, Léner egy nappal később. Tizennégy évesen ismerkedtek meg, osztálytársak voltak a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. Lénert 1956-ban vették fel rendezőnek a színművészetire, egy évvel később Sztankayt a színészosztályba. A diploma után évadokat dolgoztak együtt a miskolci színházban. Sztankay görög katolikus lelkész gyereke volt, Léner felmenői zsidó polgárok, de a származás és világnézet különbsége sohasem választotta el őket egymástól. Barátságuk krónikája ezért mindannyiunk számára elgondolkodtató üzenet.

S. ZS.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!