Szánjanak rá néhány estét: Párizs regénye

2016. október 26., 18:47

Szerző:

Regényes művelődéstörténet? Eposz, amint a könyv füle mondja? Sokgenerációs családregény az 1200-as évektől napjainkig, amely apró, elhúzódó mintavételekből áll össze? Szereplői valódiak és kitaláltak, mint a Napkirály és Hemingway, Abélard és Heloise, Richelieu és Villon, és Manet és Robespierre, Navarrai Henrik és Monsieur Eiffel.

covers_366189Hogyan éltek a nemesek, a kalmárok, a polgárok, a katonák, a munkások, a művészek, a gyilkosok? A Szent Bertalan-éj előtt és után. Az első világháborúban, és a másodikban. Kiből lett hős, kiből áldozat? Úgy, ahogy Európában kilencszáz év alatt lehetett. Szinte bárkiből szinte bármi.

Időfelbontásos, komplikált meseszövés, eligazító családfákkal az elején (sokszor kell visszalapoznunk), jól körberajzolható jellemekkel, generációkon átnyúló konfliktusokkal. De Cygne vicomtot, aki a sortüzet vezényelte, úgy akarja megölni az 1870-ben kivégzett kom­­mü­­nár­­nak, Le Sourd-nak a bosszúszomjas fia, mintha a romantikus Dumas írta volna meg történetüket.

Közben pedig a háttér: a történelmi Párizs. (Legjobb úgy olvasni, ha a szöveg mellé egy térképet is odakészítünk. Aligha van bolyongásra érdemesebb hely földrészünkön.) Igen részletesen jelenik meg a környezet. Benne élve, belemerülve a „korabeli” városi életbe számos ismeretet is szerezhetünk a könyvből. Például azt: vajon miképpen építették meg a (botrányt keltő) Eiffel-tornyot akkoriban, amikor a toronydaru már nem volt működőképes? Hogyan juttatták föl a súlyos és terebélyes szerkezeti elemeket több mint háromszáz méter magasra?

A kanadai szerző szinte mindent tud Párizsról, és nem is tagadja meg tőlünk. A majd nyolcszáz oldalas kötet súlyos olvasmány. Megtartani is kunszt. Abbahagyni sem könnyű. Szánjanak rá néhány estét!

(Edward Rutherfurd: Párizs. Egy város fényei és árnyai. Fordította Babits Péter. Kiadta az Alexandra.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!