Sosem díjaztak még annyi női művészt Arany Medállal, mint idén

A héten adták át a közönség által odaítélt Arany Medál díjat.

2021. szeptember 10., 15:24

Szerző:

Udvaros Dorottya, Hámori Ildikó, Gáspár Kata és Mészáros Béla színművész, Szabó T. Anna költő, író, valamint Dombrovszky Linda filmrendező nyerte el a közönség által odaítélt Arany Medál díjat, amelyet kedden adtak át Budapesten, a Bethlen Téri Színházban. A 2008 óta minden évben megrendezett díjátadó történetében most fordult elő először, hogy csúsztatni kellett az átadó megrendezését. További érdekesség, hogy korábban sosem volt még ennyi női díjazott egyetlen évben.

Az életműdíjat idén Hámori Ildikó színművésznek ítélték oda. Szabó T. Anna Az év írója, Mészáros Béla Az év színésze, Udvaros Dorottya Az év színésznője díjat nyerte el. Dombrovszky Lindának Az év filmrendezője, Gáspár Katának Az év legígéretesebb fiatal tehetsége elismerést ítélték oda. Az MTI tájékoztatása szerint a díjátadó ünnepségen Andorai Péter Krisztián énekes, színész és Szabó Tamás zongoraművész SwingOver elnevezésű duója lépett fel. Az esemény háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser volt. Idén – a koronavírus-járvány miatt elrendelt csúsztatás miatt – két díjkiosztó is lesz, ugyanis a szervezők reményei szerint októberben megkezdődhet a 2021-es év szavazása, decemberben pedig átadhatják az idei évi díjazottaknak a – már megújult, Szeredi Sára üvegtervező által megálmodott – kitüntetést. 

Az Arany Medál Díjat minden évben a közönség szavazatai alapján osztják ki. Az első díjakat 2008-ban adták át, hat kategóriában, az elismerést azóta minden évben kizárólag a közönség ítéli oda azoknak a színművészeknek, rendezőknek és íróknak, akik az adott évben hazai film vagy színdarab létrejöttében működtek közre, vagy önálló kötetet publikáltak.

(Kiemelt kép: Arany Medál-díj. Fotó: Hatházi Tamás)

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!