Amire érdemes várni két évet: jön a Shrek 5!

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. július 10., 11:40

Szerző:

A stúdió közleménye szerint az eredeti Shrek szereplőgárdájából Mike Myers, Eddie Murphy és Cameron Diaz is visszatér karaktereik szinkronhangjaként.

A Csizmás kandúr szerepét játszó Antonio Banderas visszatéréséről azonban egyelőre nem tájékoztattak – írja a lap.

Az animációs filmet Walt Dohrn rendezi, aki korábban a Shrek 2. és a Harmadik Shrek forgatókönyvírója és színésze volt, valamint a Shrek a vége, fuss el véle írásában és szinkronizálásában is részt vett.

A Shrek 5 társrendezője Brad Ableson, producere pedig Gina Shay és Chris Meledandri. Murphy már júniusban elszólta magát arról, hogy megkezdte a hangfelvételeket a Szamár szerepéhez, és készül a karakterének szentelt külön produkcióra is. 2001. és 2010. között négy Shrek-film született. Az első produkció alapozta meg a DreamWorks Animation erős pozícióját a piacon, miután a film mintegy 487 millió dolláros (177 milliárd forintos) jegybevételt hozott a stúdiónak világszerte, és Oscar-díjat is kapott.

A Shrek 2. globális bevétele elérte a 928 millió dollárt (337 milliárd forintot), a Harmadik Shrek 813 millió dollárt (295 milliárd forintot), a Shrek a vége, fuss el véle pedig 752 millió dollár (273 milliárd forintot) keresett a jegypénztáraknál. A Csizmás, a kandúr 2011-ben és 2022-ben bemutatott két epizódja szintén kasszasiker lett.

Hatalmas összeget fizettek a Harry Potter darabért

 

1,9 millió dollárért, azaz 743 millió forintnak megfelelő összegért kelt el a New York-i Sotheby’s aukciós ház árverésen egy illusztráció, amelyet az első, 1997-ben megjelent Harry Potter-kötet borítójához használtak – olvasható a Guardian oldalán. Ezzel ez lett a legmagasabb összegért, árverésen értékesített, Harry Potter-sorozathoz köthető darab. Korábban ezt a címet a sorozat első darabja, a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadása tartotta, amit 421 ezer dollárért értékesítettek 2021 decemberében. 

Az árverésen az illusztrációért is hasonló, 400-600 ezer dollár közötti összegre számítottak, ami szintén rekord magas előzetes összeg volt egy Harry Potter darabért. De a valóságban jócskán felülmúlta ezt az összeget a Thomas Taylor festette illusztrációra fogadó négy érdeklődő. Az ár mindössze 10 perc alatt ugrott fel a végső, közel 2 millió dolláros összegre. 

Korábban is árulták már a Harry Potter illusztrációt

 Az akvarellt először 2001-ben kínálták a londoni Sotheby's árverésén, amikor még csak a sorozat első négy könyve jelent meg. Abban az időben a vonattal Roxfortba tartó varázslótanonc képét 20-25 ezer fontra becsülték, mielőtt 85 750 fontért, azaz közel 40 millió forintért adták volna el. A festmény Rodney P. Swantko amerikai szájsebész-specialista birtokába került, aki alapvetően ritka kiadású könyveket gyűjtött. Az ő halála után került most árverésre különleges kollekciójának darabjaként az illusztráció – írta korábban a Papageno

(Kiemelt kép: Christophel © Pacific Data Images / DreamWorks/AFP)