Rákay Philipnek Mohács kell

Olyan filmet akar csinálni a mohácsi csatáról, mint A rettenthetetlen, az Aranybulla pedig szerinte dokumentumfilm.

2023. február 9., 16:02

Szerző:

A kormányközeli influenszerként is ismert médiamunkás azt szeretné, ha a mohácsi csata ötszázadik évfordulójára időzített alkotás (amelynek előkészítésén Szente Vajkkal és Kis-Szabó Márkkal dolgozik Rákay) A rettenthetetlenhez hasonló hatást váltana ki, mert aki azt megnézte, másnap indult volna, hogy Mel Gibson oldalán a skótok szabadságáért küzdjön – szemlézte a hvg.hu a Mandiner interjúját.

Ha viszont valóban így történne, magyarok tömegei indulnának birokra kelni a törökök ellen, ami nem valószínű, hogy jót tenne Törökországgal mint NATO-tagállammal fenntartott viszonyunknak, de Orbán Viktor miniszterelnök és Erdogan elnök barátságának sem.

Az Aranybulláról egyébként Rákay azt mondta az interjúban, hogy „szegény” sorozatról úgy ír a sajtó, „mintha valami főbenjáró bűnt követett volna el a stáb, miközben csak egy ártatlan dokumentumfilm-sorozat készült, amelyről senki nem ígérte, hogy a Gladiátor magyar verziója lesz.”

(Kiemelt képünk: Rákay Philip. MTI/Szigetváry Zsolt)

17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.