Pungor András: Medvemagány

2019. október 29., 11:08

Szerző:

Fotó: A szerző felvétele

A menyasszony kezében a szőlő. A szőlő az asszony. A vőlegényében a kenyér. A kenyér az élet. Szépen beszélt a pap a ditrói templom hűvösében. Halk mondatokkal. A lány kedves volt, és szelíd, a fiú nevetős és kemény.

A köménypálinkás, izzadt este után a gyergyói havasokban autóztunk. Nem messze attól a helytől, ahol a világháborús lövészárkokat benőtte a fű. A kápolnán túl, amelynek ajtaja mellett láncos hintaszék áll. Kanyargós út visz fel oda, a sárban dülöngélő kocsi mellett áfonyát gyűjtő vándorcigányok lovai harapják a füvet.

Semmiből jöttek a pásztorkutyák, a bozótot megkerülve ugrottak az autónak. Megálltunk, lefulladt a motor. A juhok ügyet sem vetettek ránk, mintha összekapaszkodtak volna. Fehér felhőként hajoltak a zöldre. A pásztor benézett a kocsiablakon. Inas volt, öreg, barázdált arcú.

Honnan jönnek? – kérdezte.

Mutattunk a síkság felé. A ditrói templomra, ahol az esküvő után a lassú lovasszekereket előzték a csillogó autók, és hangos dudaszóval követték az utat. Lábunknál volt a butykos, pálinkát töltöttünk a műanyag pohárba. Megköszönte, ivott, ingujjával megtörölte a száját, csettintett a nyelvével. Itt jó, ha köszön, barátkozik az ember, mert nem tudhatja, később ki menti ki a szorultságából.

Kér cigarettát? – kérdeztük. Mutató- és hüvelykujjával kicsípett a dobozból egy szálat. Rágyújtott, mélyre szívta a füstöt.

Olyan ez, mint a kenyér, mondta. Aztán hallgatott, ezt tanulta a hegyen.

Asszony? – kérdeztem. Intett az erdőn túlra, ahol tudják, hol nő a rókagomba, felesége finomat főz belőle, de a legjobb mégis a pojékaleves, a szilva és a füstölt hús különös egyvelege.

Rossz lehet egyedül – mondtam. Nevetett, keserűen, zavarba ejtően.

Megfogyatkozott a nyáj, mondta, lehet, hogy a medve volt, az ragadta el a juhot. Azt mondta, kereste, de a nyomokat felnyalta az esti zivatar.

Járt erre más? – kérdeztem.

Csak maguk, fújta ki a füstöt. Legyintett, nem akart nyomozni. Se ideje, se váltótársa, aki vigyázna a megmaradt nyájra.

Fotó: A szerző felvétele

Nem lesz ebből baja?

Megvonta a vállát. Ahogy lesz, úgy lesz.

Fotó: A szerző felvétele

Mikor megy haza?

Talán hónap végén, mondta. Van egy kis szőlője otthon, ha bor nem is, de törköly lesz belőle. Az asszony szokott kapálni a tőkék között, amíg ő a hegyen van. Hazaviszi a pénzt, kenyeret vesznek belőle. Ebéd után kiülnek a verandára. Öregesen, évtizedek óta így szokták. Az asszony kezében szőlő lesz. Tányérra rakja. Az ő kezében kenyér. Azzal a késsel szegi meg, ami az apját is kiszolgálta.

Elharapta a mondat végét. Elfordult, hogy ne lássuk az arcát. Vakarta a fejét. A nyájat nézte. Elcsendesedtek a kutyák. Hallgattuk a szelet. A ditrói templom felől fújt.

A Pécsi Harmadik Színház a megemelkedett rezsiköltségek és az elmaradt támogatások miatt csődközeli állapotba került, ám a nézők és a művészek összefogtak és gyűjtést szerveztek a színház számára. Az összegyűlt összeg megmenti a teátrumot a bezárástól.