Pszichoterápia és történelem – Esettörténetek a huszadik századról

2017. május 25., 17:57

A rövidesen megjelenő Eset–történet című kötet szerzője Csabai Márta pszichológus, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője. Művében a 20. század legizgalmasabb, máig vitatott pszichoterápiás eseteiről ír eredeti dokumentumok felhasználásával. Tragikus női sorsokat is bemutat a szerző.

– A gender tematikájával, a női identitás problémáival is foglalkozom. Olyan terápiás eseteket választottam ki, amelyek többrétegűek. A kliensek történetei súlyos orvosi, emberi etikai kérdéseket vetnek fel, ugyanakkor sok mindent feltárnak az adott történelmi korszakokról is – mondja Csabai Márta a 168 Órának.

A Ki ölte meg Ellen Westet? című fejezet főhőse egy fiatal zsidó nő, aki gyógyíthatatlannak tűnő melankóliában szenvedett, majd 1921-ben – lényegében férjének, valamint terapeutájának hallgatólagos jóváhagyásával – öngyilkosságot követett el. Orvosa a korszak egyik neves pszichiátere, Ludwig Binswanger volt, akitől az eugenika sem állt távol. Társszerzője volt Az életre érdemtelen életek megszüntetésének engedélye című kötetnek, amelyet később a náci propaganda teoretikus alapműnek tekintett.

Egy másik esettanulmány Etty Hillesumról szól. A holland lányt 1943-ban Auschwitzban gyilkolták meg, és – akárcsak Anna Frank – ő is naplót vezetett. Ebben arról is írt, hogy nőiességével kapcsolatos gondjai miatt pszichoterápiára járt, és az orvosa „meztelen birkózást” alkalmazott nála. Noha ez etikailag elfogadhatatlan, mégis a terapeuta szerelme tudta lelkileg megerősíteni a lányt. Bár többen felajánlották neki, hogy elbújtatják, Etty végül önként ment be a zsidók gyűjtőtáborba, s a tábori kórházban önkéntesként dolgozott deportálásáig.

Az Eset–történet azoknak a laikus olvasóknak is fontos olvasmányuk lehet, akik mélylélektani elemzésekből szeretnék megismerni az elmúlt évszázadot.

S. ZS.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!