Presztízsszerzők

A debreceni KULTOK konferencia az olvasásnépszerűsítő kampányokkal, marketingfogásokkal foglalkozott. Arra voltak kíváncsiak: vajon az olvasásnépszerűsítő projektek sikeresek hatnak-e az olvasókra, a könyvek eladási statisztikájára vagy sem. Egyáltalán: mit jelent presztízsszerzőnek lenni? És: nagyobb hírverés nélkül is eladhatók a könyvek?

2016. március 27., 15:53

Margócsy István irodalomtörténész egyebek mellett a Petőfi-jelenség és mítoszteremtés kutatója. Másfelől: maga is mítoszteremtő. Úgy tartják róla: akit ő fedez fel, az valóban íróvá válik. Margócsy a konferencián a szerzői név egyediségéről és összetéveszthetetlenségéről beszélt. Petőfit és Esterházyt vetette össze.

– Petőfi Sándor elhagyhatónak vélte a Sándor nevet. Ugyanis csak az irodalmi név beültetése volt számára fontos. Ezért névjegykártyáján csupán a Petőfi név szerepelt. Köteteire is egyedül a Petőfi nevet nyomtatták. Önábrázolása befolyásolta életművének fogyasztását. Esterházynál is komoly funkciója van az irodalmi névnek. Micsoda játék, hogy a szocializmus idején egy grófi név alatt a Termelési regény jelenik meg! Esterházy folyamatosan játszik azzal, ahogy a szerzői nevet hangsúlyozza és rögtön vissza is vonja azt: ez a kettősség élteti tulajdonképpen majdnem mindegyik irodalmi művét. A Harmonia Caelestisben például megírja az Esterházy család „hőstörténetét”, majd amikor kiderül, hogy apja, „egy igazi Esterházy”, a kommunista rendszer besúgója volt, a Javított kiadásban megírja apja besúgótörténetét, példát mutatva a társadalomnak. Fönn is tartja a nevet, vissza is vonja azt. Innentől az Esterházyság a besúgó fiának lenni Esterházyságot is jelenti – mondta Margócsy István.

A KULTOK konferenciáján részt vett – többek között – Dávid Anna szerkesztő a Magvetőtől, Mészáros Sándor, a Kalligram vezetője. Herczeg Ákos, a KULTer.hu munkatársa moderálta a beszélgetést. Megkérdezte: mit tehetnek a kiadók, hogy az olvasást, az elsőkötetes és a még nem befutott szerzőket népszerűsítsék? Miért válik az egyik szerző sikeressé, a másik meg nem?

Dávid Anna válasza:

– Kultikus figurává válni minőségi alkotással lehet.
A kiadóknak talán abban lehet nagyobb szerepe, hogy programokat szervezzen egyes szerzőknek. Például Grecsó Krisztián honlapján rendkívüli mennyiségű (zenei, színházi, beszélgetős) program van, és mindegyiknek más a menedzsere. A programok révén is ismertté vált Grecsó.

Mészáros Sándor szerint a most populáris magyar szerzők nagy része a szocializmusban vált sikerszerzővé, amikor a könyveladást nem a pénz befolyásolta. A mai kortárs irodalomnak a könyvpiacon nincs túl nagy szerepe.

Azt is mondta Mészáros Sándor: a szerzőket a nyilvánosság és a díjak sem segítik az eladásban, kivétel talán az Aegon-díj, ez profi marketinget csinál.

– Az olvasáskultúra azért hanyatlik, mert elszegényedik az a réteg, amelyik kortárs irodalmat vásárolna – tette hozzá Mészáros Sándor.

Dávid Anna erre így reagált:

– Ha a fiatal szerzők nem kerülnek ki a könyvesbolt legelejére, akkor esélyük sincs a befutásra.

A KULTOK konferencia résztvevői mindannyian úgy gondolták: talán még van remény a kortárs irodalom menedzselésére. Például különféle leleményes irodalmi programok szervezésével, vagy a közösségi médiában rendszeres hirdetésekkel.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.