Öt éve halt meg Esterházy Péter

A Kossuth-díjas író egyike volt a nemzetközi szinten is legelismertebb magyar szerzőknek.

2021. július 14., 10:37

Szerző:

Ma van Esterházy Péter halálának ötödik évfordulója. Az író barátai és pályatársai is megemlékeznek Esterházy Péter haláláról Facebook-oldalukon. Esterházy Péter még 2016-ban maradt alul a hasnyálmirigyrákkal folytatott küzdelemben. Halálhírére egyként rendültek meg olvasói, pályatársai és egész Magyarország.

A Kossuth-díjas író egyike volt a nemzetközi szinten is legelismertebb magyar szerzőknek. Esterházy Péter a hetvenes években kibontakozó írónemzedék egyik legjelentősebb tagja volt. Kritikusai szerint a posztmodern magyar irodalmat alapjaiban változtatta meg műveivel. Magyarországon a Termelési regény, illetve a Bevezetés a szépirodalomba című könyveivel került be a köztudatba. Egyik legismertebb regénye a sokak által fő művének tartott Harmonia caelestis, amelyben nemcsak saját főnemesi származású családjának történetét meséli el, hanem egyéni módon feldolgozza Európa történelmének jelentős részét is.

Esterházy Péter életművét számos magyar és nemzetközi díjjal jutalmazták. Sokáig az irodalmi Nobel-díj várományosaként tartották számon. Műveit a világ szinte összes nyelvére lefordították.

(Kiemelt kép: A posztumusz Hazám-díjjal kitüntetett Esterházy Péter író portréja egy kivetítőn a XXI. Század Társaság Hazám-díjainak átadásán a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 2016. november 12-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.