Öngyilkosságot követett el a Soundgarden énekese

Chris Cornell felakasztotta magát.

2017. május 19., 00:27

Szerző:

Öngyilkosságnak nyilvánította Chris Cornell halálát a Wayne megyei halottkémi hivatal. A világhírű seattle-i rockzenekar, a Soundgarden énekesének a holttestét helyi idő szerint szerda éjjel találták meg koncert után a detroiti MGM Grand Detroit szálloda egyik szobájában. A felesége kérésére törték rá az ajtót. Dontae Freeman detroiti rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a segélyhívás pontban éjfélkor futott be. Közlése szerint az énekes holttestét egy pánttal a nyakában, a fürdőszoba padlóján találták meg. A boncolást még nem végezték el.

Fotó: EPA/Valerie Kuypers

Szerdán napközben még úgy tűnt, hogy Cornell-lel semmi gond, jól érzi magát, a koncert előtti tweetje a „Finally back to Rock City” mellett ezt tanúsították azok is, akik utoljára élve látták. A felesége, Vicky Karayiannis úgy nyilatkozott, hogy a férjével közvetlenül a koncert előtt találkozott utoljára, Cornell pedig „semmiféleképpen” nem volt öngyilkos hangulatban. A házaspárnak két gyermeke van, Cornellnek pedig még egy az első feleségétől.

Cornell  – polgári nevén Christopher John Boyle – 52 éves volt. 1964. július 20-án született a Washington állambeli Seattle-ben. Itt alapította meg 1984-ben a grunge előfutáraként és egyik legjelentősebb együtteseként ismert Soundgardent. A rockzenekar az 1989-ben megjelent második albumával, a Louder Than Love-vel robbant be a köztudatba és az amerikai Bilboard 200 listára, Cornellt pedig a a kritikusok mennybe menesztették a jellegzetes, négy oktávot átölelő hangjáért – és eltemették a közhelyízű dalszövegeiért.

Amellett, hogy kiváló zene van rajta, az ezután következő albumával, a Badmotorfingerrel a Soundgardennek hatalmas szerencséje is volt, a lemez ugyanis alig néhány héttel azután a Nirvana Smells Like Teen Spiritje után jelent meg, amely végleg lesöpörte a slágerlistákról és hosszú időre méltán felejtésre ítélte az akkor már kifulladóban lévő glamet.  Az alanyi jogú világsikert végül az 1994-es negyedik album, a Superunknown hozta el a  Soundgarden számára. Slágerét, a Black Hole Sunt unásig játszotta az MTV, a dalért pedig 1995-ben Grammy-díjat is kapott az együttes. (Egy másik dalért, a Spoonmanért pedig még egyet ugyanazon a díjkiosztón.).

A Soundgarden 1997-ben feloszlott, Cornell pedig szólókarrierre adta a fejét, mígnem 2001-ben Audioslave néven összeállt a Rage Against The Machine három tagjával. Az Audioslave három albumig jutott, mielőtt Cornell 2007-ben kilépett volna. 2006-ban ő énekelt az emberemlékezet óta legjobb Bond-film, a Casino Royale főcímdalában, a You Know My Name-ben, aztán a Soundgarden 2010-ben újrakezdte, az együttes utolsó lemeze, a King Animal 2012-ben jelent meg. A világon eddig összesen 14,9 millió olyan albumot adtak el, amelyen Cornell hangját lehet hallani.

Cornell halála azt jelenti, hogy a grunge négy emblematikus zenekarának négy frontemberéből már csak egy él, Eddie Vedder, a Pearl Jam énekese. A Nirvanaé, Kurt Cobain 1994-ben öngyilkos lett, Layne Staley az Alice In Chainsből pedig 2002-ben kábítószer-túladagolásban hunyt el.

 

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!