Nyári operaidény

A nemzetközi Armel Opera Festivalt június 27. és július 2. között rendezik meg Budapesten. Vajda Gergely karmester, a rendezvény művészeti vezetője ennek kapcsán nyilatkozott a 168 Órának:

2016. június 7., 12:37

– Az Armel Opera Festivalt mindig összekötjük egy versennyel: a program előadásainak főszerepeire a világ minden tájáról pályázhatnak énekesek.

A nyári rendezvényen Vajda vezényli Hans Werner Henze Elégia ifjú szerelmesekért című darabját.

– Hans Werner Henze a 20. század egyik legjelentősebb operaszerzője. Művei igazi zenés színházi darabok, amelyek változatos zenei nyelven, kíméletlen őszinteséggel szólnak a mai ember lelki sérüléseiről. Az 1961-ben írt, majd 1987-ben átdolgozott mű, az Elégia ifjú szerelmesekért havas hegyekben játszódó jéghideg pszichodráma: egy válságba jutott művész kegyetlen játékot űz a vele kapcsolatba kerülőkkel – magyarázza Vajda Gergely.

Az Armel Opera Festivalon Eötvös Péter Senza sangue című darabjának – Alföldi Róbert rendezésében – június 27-én lesz az ősbemutatója a Nemzeti Színházban. A Senza sangue is kétszereplős mű; egyetlen drámai találkozás története, középpontjában egy férfi és egy nő traumáinak kölcsönös megértésével.

Az Armel Opera Festival együttműködik az Európai Fesztiválszövetséggel, amely 2016. június 2. és 8. között Budapesten tartja a nemzetközi fesztiválakadémiáját. Mindemellett az Armel támogatja a Virtuózok zenei tehetségkutató programot; ennek keretében díjazott ifjú tehetségek bemutatkozhatnak neves koncerttermekben, akár a New York-i Carnegie Hallban vagy a londoni Cadogan Hallban.