A legendás grafikus Sajdik Ferenc is a nemzet művésze lett

Lantos István zongora- és orgonaművész, Sajdik Ferenc grafikus és Selmeczi György zeneszerző vehette át a Nemzet Művésze díjat.

2023. november 3., 15:17

Szerző:

Az átadót pénteken, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadóban tartották, Csák János kulturális és innovációs miniszter is beszédet mondott – számolt be az eseményről a Telex.

Lantos István, aki zongora- és orgonaművész, zenepedagógus. Lantos 1998-ban lett Érdemes művész, 2016-ban pedig Kiváló művész. 2014 óta az MMA rendes tagja, 2018-ban Kossuth-díjat kapott.

Selmeczi György zeneszerző, karmester. 2000-2008 között a Nemzeti Színház zeneigazgatója, 2002-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense. 2010-ben kapta meg, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2012 Érdemes művész lett, 2019-ben Kossuth-díjat kapott.

Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista. Ő rajzolta a Pom Pom meséi és a A nagy ho-ho-horgász című rajzfilmsorozatokat. 1998-ban lett Érdemes művész, 2013-ban kapott Kossuth-díjat.

(Kiemelt kép: Vashegyi György, az MMA leköszönő elnöke, a díjazottak, Selmeczi György, Lantos István és Sajdik Ferenc, valamint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen 2023. november 3-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

EMeRTon-díjas és Fonogram szakmai életműdíjas zenei szerkesztő, rádiós, akinek olyan műsorokat köszönhetünk, mint a Vasárnapi koktél, Csak fiataloknak. Szombaton töltötte be kilencvenedik születésnapját a magyar Cseke László, azaz Komjáthy György.

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat – közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Már az utolsó simításokat végzik az évről évre megújuló mézeskalácsfalun Geresdlakon, ahol az egész települést megmintázzák. A Mikulás, a szarvasokkal vontatott szán, sőt még az Országház is mézes tésztából sült ki.