A humor művésze

Borúra derűs irodalom a címe Sajdik Ferenc karikaturista kiállításának, amely szeptember 5-ig látható a budapesti Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában.

2015. július 13., 21:23

A Kossuth- és Hazám-díjas grafikus nevéhez olyan népszerű rajzfilmek is fűződnek, mint a Pom Pom meséi vagy A nagy ho-ho-horgász. Több száz könyvillusztrációit készített például Arany János, Csukás István, Moravia, Kipling írásaihoz.

A művész mostani kiállításán korábbi művei mellett új alkotásai is megtekinthetők.

Sajdik Ferenc a 168 Órának elmondta: a tárlat irodalommal kapcsolatos tematikáját az Örkény szellemiségét idéző helyszín ihlette, másfelől a saját művészetét meghatározó sokszínű irodalmi vonatkozások. Ami pedig a borút illeti: ez ügyben elég körbetekinteni szűkebb és tágabb környezetünkben.

Arról is beszélt lapunknak, hogy a világ árnyékosabb történései ellenére az illusztrálásra kiválasztott művek is mind azt sugallják: a kreatív elme gondok között is segít megőrizni az ember eredendően játékos kedvét. Úgy véli: ez irányú készségeit a zsokéként világhírűvé lett édesapjától és hajdani balerina édesanyjától örökölte. Ők olyan helyzeteket is képesek voltak iróniával kezelni, amelyek során olykor országnyi távolságok választották szét szűkebb családjukat – néha történelmi okokból, más esetben emberi esendőségből. Majd az újabb egymásra találások során is mindig sikerült humorral oldaniuk a létezéssel szükségképpen együtt járó feszültségeket.