Miklósi Anna meséi

Békés Pál író szerette a Barátfülek meséjét, annak humorát, képi nyelvét, játékosságát, titkait, balatoni vakációkalandjait, barátságmélységeit, no meg persze a szereplőit. Név szerint: Bebét, akinek komoly baráthiánya volt első osztályban, az általánosban, mígnem nyáron meghallotta Sebit „berregni”, aki éppen repülőgépnek álcázta magát a szomszéd kertben.

2015. július 20., 16:31

És jöjjön a másik páros: a végtelenül kifinomult hallású és látású Fütetke, a gumimanó, aki már messziről észrevett minden szomorúságot. Így talált barátjára, a zokogó Brenyétkére, aki különben vérengzésre nem hajlamos, deviáns menyét.

A Barátfüleket először 2000-ben adták ki. Sivók Irén írta. Egy évvel később a NAT ajánlott irodalomként beemelte az általános iskolai oktatásba. A kötet nemrég ismét megjelent a Naphegy Kiadónál, ám szerzőként Miklósi Anna neve szerepel. Nincs plágium. Sivók Irén 2008-ban magánéleti okból nevet változtatott.

Miklósi Anna egyébként ma falukutatásban vesz részt tudományos munkatársként. De már közben kész a második meséje. Van felnőtteknek szóló regénye is. Új koncertjét ugyancsak tervezi. Hiszen mégiscsak a színművészetin végzett – még Sivók Irénként – operett–musical szakon 1986-ban, s volt ő Pamina A varázsfuvolában, meg Maria a West Side Storyban, Christine is Az operaház fantomjában. Pár éve önálló estje volt Csak úgy énekelgetek címmel. Előtte is énekelt – többek között – Bornai Tiborral, Somló Tamással is.

Milósi Anna esetében a sokoldalúság, a kreativitás hasznavehetetlen fogalmak. Elkoptak. Ahogyan Sivókról Miklósira váltott, úgy volt vele, hogy félig nyitva hagyja az ajtót az ismeretlen felé. És lassan föltöltötte magát új lehetőségekkel.

Legújabban „gasztromesélő”: Facebook-konyhájában sokan ülnek virtuálisan, és nézik a napi terítést, ahogyan befőz, kalácsot süt, ahogyan tálal és mesél mindehhez. Miklósi Anna elmondta a 168 Órának, hogy talán nagyobb nyilvánossággal is megosztja majd gasztromeséit. Mi már most ajánlott könyvnek tekintjük.