Megvan a Bocuse d'Or magyar nyertese

A döntőt a Hungexpón rendezték.

2021. október 21., 20:50

Szerző:

Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és segédje, Nyikos Patrik nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét, így ők képviselhetik az országot az európai döntőn, amelyet szintén Budapesten rendeznek meg a jövő márciusban – írja a hvg.hu.  A döntőn először adták át a Magyar Bocuse d'Or Akadémia életműdíját, amelyet Bíró Lajos séf vehetett át. A Hungexpón megrendezett döntőn a versenyzőknek a megszokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amiből éttermi stílusú tányért kellett készíteni. A haltányér kötelező eleme volt a bezdáni pirospaprika is. A hústéma kötelező alapanyaga a mangalica volt, aminek bármely részét felhasználhatták. További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, a snidlinget.

A csütörtöki megmérettetésen a kóstolózsűri tagja volt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László. A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.

(kiemelt kép: Pohner Ádám séf a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or-nak a döntőjében Lyonban 2019. január 29-én. Fotó: Alex Martin / MTI/EPA)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.