Meghalt Kaszás Ildikó

83 éves korában meghalt Kaszás Ildikó balett-táncos. A Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti a művészt.

2024. január 24., 14:58

Szerző:

Meghalt Kaszás Ildikó balettművész, Seregi László koreográfus alkotótársa, darabjainak állandó balettmestere – ismertette Facebook-bejegyzésében a Magyar Nemzeti Balett. Kaszás Ildikót a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti.

A budapesti születésű balettművész Szalay Karola és Merényi Zsuzsa növendékeként szerzett diplomát az Állami Balettintézetben 1958-ban, ezt követően lett a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének tagja, 1967-től címzetes magántáncosa, 1971-től magántáncosa. 1965-ben 3. díjat ért el a Várnai Balettversenyen, az OPERÁ-ban fellépett többek közt Giselle, Lise (A rosszul őrzött lány), Mária (A bahcsiszeráji szökőkút), a Királykisasszony (A fából faragott királyfi) és Júlia (Spartacus) szerepében is.

Kaszás Ildikó volt Seregi László állandó asszisztense és betanító balettmestere

1959-től dolgozott együtt Seregi Lászlóval, a legendás koreográfus teljes operaházi munkásságának állandó asszisztense és betanító balettmestere volt. Seregi darabjainak színrevitelében az Operaházon kívül Németországban, Ausztráliában, Chilében és Svájcban is közreműködött, és részt vett Seregi Madách színházi (Macskák, Az operaház fantomja) és operettszínházi (Crazy for You) munkáiban is.

A Magyar Táncművészeti Főiskola (ma: Egyetem) 2013-tól címzetes tanárává nevezte ki.

Munkásságát Érdemes művészi címmel és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is elismerték, a Magyar Állami Operaház 2002-ben emelte örökös tagjai sorába, a Magyar Táncművészek Szövetsége 2018-ban életműdíjjal tüntette ki.

Több nemzetközi színpadon is fellépett, vendégszerepelt többek között Japánban, Olaszországban, Spanyolországban, Kanadában, Tajvanon, Finnországban, Ausztriában, Németországban, Mexikóban, Dél Koreában, Hong Kongban, Londonban és Párizsban is.

Japánban öt évig tanított: Minoru Ochi balettiskolájában, (Ochi International Ballet Academy) Nagoya-ban.

Kaszás Ildikó legutóbb tavaly ősszel, a Spartacus betanítása során vett részt a Magyar Nemzeti Balett munkájában.

(Kiemelt képünk: Kaszás Ildikó. Fotó: Madách Színház hivatalos Facebook oldala)