Meghalt Kaszás Ildikó

83 éves korában meghalt Kaszás Ildikó balett-táncos. A Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti a művészt.

2024. január 24., 14:58

Szerző:

Meghalt Kaszás Ildikó balettművész, Seregi László koreográfus alkotótársa, darabjainak állandó balettmestere – ismertette Facebook-bejegyzésében a Magyar Nemzeti Balett. Kaszás Ildikót a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti.

A budapesti születésű balettművész Szalay Karola és Merényi Zsuzsa növendékeként szerzett diplomát az Állami Balettintézetben 1958-ban, ezt követően lett a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének tagja, 1967-től címzetes magántáncosa, 1971-től magántáncosa. 1965-ben 3. díjat ért el a Várnai Balettversenyen, az OPERÁ-ban fellépett többek közt Giselle, Lise (A rosszul őrzött lány), Mária (A bahcsiszeráji szökőkút), a Királykisasszony (A fából faragott királyfi) és Júlia (Spartacus) szerepében is.

Kaszás Ildikó volt Seregi László állandó asszisztense és betanító balettmestere

1959-től dolgozott együtt Seregi Lászlóval, a legendás koreográfus teljes operaházi munkásságának állandó asszisztense és betanító balettmestere volt. Seregi darabjainak színrevitelében az Operaházon kívül Németországban, Ausztráliában, Chilében és Svájcban is közreműködött, és részt vett Seregi Madách színházi (Macskák, Az operaház fantomja) és operettszínházi (Crazy for You) munkáiban is.

A Magyar Táncművészeti Főiskola (ma: Egyetem) 2013-tól címzetes tanárává nevezte ki.

Munkásságát Érdemes művészi címmel és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is elismerték, a Magyar Állami Operaház 2002-ben emelte örökös tagjai sorába, a Magyar Táncművészek Szövetsége 2018-ban életműdíjjal tüntette ki.

Több nemzetközi színpadon is fellépett, vendégszerepelt többek között Japánban, Olaszországban, Spanyolországban, Kanadában, Tajvanon, Finnországban, Ausztriában, Németországban, Mexikóban, Dél Koreában, Hong Kongban, Londonban és Párizsban is.

Japánban öt évig tanított: Minoru Ochi balettiskolájában, (Ochi International Ballet Academy) Nagoya-ban.

Kaszás Ildikó legutóbb tavaly ősszel, a Spartacus betanítása során vett részt a Magyar Nemzeti Balett munkájában.

(Kiemelt képünk: Kaszás Ildikó. Fotó: Madách Színház hivatalos Facebook oldala)

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.