Meghalt Joey Jordison, a Slipknot alapító dobosa

46 éves volt a legendás metáldobos.

2021. július 28., 08:00

Szerző:

46 éves korában meghalt Joey Jordison, a Slipknot alapító dobosa – jelentette be a családja képviselője. Közleményükből kiderült, Jordison álmában hunyt el, a halál pontos okát egyelőre nem közölték – írja a Rolling Stone.

Nathan Jonas Jordison 1975. április 26-án született az iwoai Des Moinesben. Húszévesen, 1995 őszén csatlakozott a The Pale Ones nevű iowai metálformációhoz, akik később Slipknot néven váltak ismertté, napjainkra pedig a nu metal, heavy metal műfaj egyik legnagyobb formációjává nőtte ki magát. Az 1999-es debütáló, Slipknot című stúdióalbumuk dupla platinalemez lett.

Jordison 18 éven át volt a Slipknot dobosa, egészen 2013-ig, amikor személyes okokra hivatkozva kilépett az együttesből. Távozásának valódi okára csak néhány évvel később derült fény egy interjúban, amikor elárulta, a transzverzus myelitis nevű betegséget diagnosztizálták nála, ami a szklerózis multiplex egy formája – így lehetetlenné vált, hogy tovább zenéljen. A betegségből sikeresen felépült, ezt követően számos zenekarban megfordult vendégelőadóként. A Murderdolls együttesben gitározott és vokálozott is, a Sinsaenum nevű zenekarban pedig Csihar Attila, a Mayhem énekese mögött dobolt.

(Kiemelt kép: Joey Jordison Facebook-oldala)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.