Meghalt a világhírű rendező, Peter Brook

A rendező 97 évet élt.

2022. július 3., 11:42

Szerző:

97 éves korában elhunyt Peter Brook angol színházi és filmrendező – írja a hvg.hu a Le Monde nyomán.

Peter Brookot a XX. század egyik legnagyobb rendezőjeként tartják számon, a világháború utáni években Shakespeare-rendezésekkel híresült el, később a Royal Shakespeare Companynál dolgozott. Fontosabb filmjei közé tartozik A legyek ura 1963-as megfilmesítése, több Shakespeare-műből is filmet készített. 1974 óta Franciaországban élt.

A színházi Tony-díjat a legjobb rendezésért kétszer nyerte el, a Marat/Sade 1966-os és a Szentivánéji álom 1971-es színpadra állításáért. Amikor 2008-ban a norvég kormány létrehozta az Ibsen-díjat azoknak, akik a legnagyobb új művészi dimenziókat hozzák a színház világába, nem okozott nagy meglepetést, hogy ő volt a legelső díjazott, írj a HVG.

(Fotó: Facebook) 

 

Borda Réka első verseskötete után a próza felé fordult. Új regénye, az Égig érő csalán megjelenése kapcsán beszélgettünk vele elfojtásról, bántalmazásról, a hátrányos helyzetű fiatalok kitörési nehézségeiről, de nem hagyhattuk szó nélkül a nők szerepét sem a kortárs magyar irodalomban.

Számításaink szerint mintegy 450 ezren buliztak az idei Szigeten. A nyitónap teltházas volt, további kettő, a pénteki és a szombati csaknem teltházas – mondta a fesztivál főszervezője hétfőn este az MTI-nek.