Meghalt a világhírű rendező, Peter Brook

A rendező 97 évet élt.

2022. július 3., 11:42

Szerző:

97 éves korában elhunyt Peter Brook angol színházi és filmrendező – írja a hvg.hu a Le Monde nyomán.

Peter Brookot a XX. század egyik legnagyobb rendezőjeként tartják számon, a világháború utáni években Shakespeare-rendezésekkel híresült el, később a Royal Shakespeare Companynál dolgozott. Fontosabb filmjei közé tartozik A legyek ura 1963-as megfilmesítése, több Shakespeare-műből is filmet készített. 1974 óta Franciaországban élt.

A színházi Tony-díjat a legjobb rendezésért kétszer nyerte el, a Marat/Sade 1966-os és a Szentivánéji álom 1971-es színpadra állításáért. Amikor 2008-ban a norvég kormány létrehozta az Ibsen-díjat azoknak, akik a legnagyobb új művészi dimenziókat hozzák a színház világába, nem okozott nagy meglepetést, hogy ő volt a legelső díjazott, írj a HVG.

(Fotó: Facebook) 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.