Megáll az idő

Nemrégiben egy társaságban a közszolgálati retrocsatornáról esett szó, illetve arról a képről, melyet ez a televízió a mai nemzedékeknek közvetít. Hogy egyfelől milyen békésnek, boldognak, egyszerűnek tűnik ez a hajdani világ, holott sok minden volt, csak békés, boldog és egyszerű nem, másfelől viszont olyan köznevelési funkciókat látott el a televízió, melyről ma már álmodni sem lehet.

2016. május 5., 14:51

Így feszült érv érv ellen abban a társaságban, ahogy ez már lenni szokott, s a védősereg hamar eljutott a Ki mit tud?-tól a karmesterversenyig: s abban tényleg mindenki egyetértett aztán, hogy ilyen csoda ma valóban elképzelhetetlen volna. Hogy egy egész ország izgatottan tapadjon a képernyőkre, mindenféle komolyzenei műveket nézve-hallgatva, s azon vitatkozzék, hogy ki jobb karmester, a magyar, az angol, a csehszlovák avagy a japáni. Hogy ez legyen hetekig egy egész ország legfőbb kérdése!?

Ez a vita persze a rádiózenekar (bocsánat: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara) múlt pénteki, Müpabeli koncertje kapcsán jutott eszembe, merthogy a zenekart az első karmesterverseny legendás győztese, Kobajasi Kenicsiro vezényelte.

Negyvenkét év telt el azóta, a hajdani fehér garbós fiatalemberből hajlott hátú bácsika lett, de a mosolya a régi, ahogy a nagy formátumú művek, a fortissimók és a rezek iránti rajongása is. Igaz, dirigensként finomodott a mozgása, ma már nem kardvívóként küzd a pulpituson, s a pálcáját sem fegyverként tartja maga elé, érdeklődése az egész helyett inkább a részletek felé irányul, de így is sajátos színt képvisel – mozgása most leginkább egy szumó birkózót és egy no színházi aktort idézett, miközben arcán a lehervadhatatlan mosollyal csak rákényszerítette az akaratát zenészekre, énekesekre.

Kedvenc Beethovenjét vette műsorra: az Egmont-nyitány és a IX. szimfónia hangzott fel, utóbbi – állítása szerint – az általa leggyakrabban interpretált műalkotás. Sikerdarabok, persze, széles körben ismert részei a magyar kultúrának is, de ez nem könnyíti meg az előadók dolgát, sőt. A Himnuszt meg a Nemzeti dalt se könnyű dolog jól elszavalni.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

2024. szeptember 18., 14:26

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.