Londonban épül újra az ISIS által lerombolt diadalív

Az ISIS dzsihadistái által elpusztított műemlékek közül az egyik legjelentősebb, a korábban Palmüra városában állt diadalív másolata került felállításra a londoni Trafalgar Square-en kedden – adta hírül a Daily Mail című brit lap.

2016. április 19., 15:24

A hatméteres londoni alkotás egyiptomi márványból készült, s Toscanában faragták precíziós digitális technológia és 3D-s modellezés segítségével.

A projektet az oxfordi Institute of Digital Technology (IDA) kezdeményezte nemzetközi tudományos szakemberekkel együtt.

„Soha nem fogjuk engedni, hogy terroristák ilyen műtárgyakat eliminálhassanak a kulturális örökségünkből!” – fogalmazott az oxfordi intézet vezetőjének közleménye. Palmüra városa az UNESCO világörökség helyszíneinek egyike. A Damaszkusztól északkeletre fekvő, „a sivatag gyöngyszemének” is nevezett területet a szíriai kormányerők az orosz hadsereg segítségével a múlt hónapban szerezték vissza az ISIS-től.

A szíriai polgárháború 2011-es kitörése előtt a várost és kétezer éves templomait rengeteg turista látogatta, míg tavaly az ISIS
elfoglalta Palmürát és a hely archeológiai kutatásait korábban vezető idős kutatót lefejezte. A dzsihadisták több műemléket elpusztítottak s a helyszínen nyilvános kivégzéseket tartottak.

A Londonban most felállított diadalív eredetije a harmadik századból származik. Már csak két oszlop maradt meg belőle, a többi darabja szétszórva hever.

Az oxfordi intézet adatbázist készít a konfliktuszónákban található műemlékekről világszerte, s erre a célra ötezer olcsó 3D-s digitális kamerát készül szétosztani önkénteseknek.

(Forrás: Daily Mail)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.