Lemondott állami kitüntetéséről Rév Marcell a Freeszfe javára

„Azt érzem, hogy erre a helyzetre valahogy reagálnom kell” – magyarázta döntésének okát a frissen díjazott operatőr.

2021. március 15., 14:24

Szerző:

Sára Sándor-díjat kapott március 15-én Rév Marcell operatőr. Facebook-oldalán azt írta, hogy a díj nagy megtiszteltetés, azonban a kitüntetést és a vele járó pénzjutalmat mégis a Freeszfe Egyesületnek ajánlja föl.

„Ha az ember ilyen filmeken nő fel és komolyan is veszi őket, akkor akármilyen büszke is erre a díjra, sajnos nem mehet el szó nélkül a tény mellett, hogy az a minisztérium [az Emmi], amely ezt a díjat nekem adományozta, néhány hónappal korábban alma materemet, a már említett Színház- és Filmművészeti Egyetemet, megfosztotta az autonómiától, és az ott tanítók és tanulók egyértelmű és látványos tiltakozása ellenére, az Egyetem irányításával saját politikai végrehajtóit bízta meg. Azt érzem, hogy erre a helyzetre valahogy reagálnom kell, ezért a díjat és az esetleges vele járó anyagi juttatást a Freeszfe Egyesületnek ajánlom fel” – magyarázza döntését Rév Marcell.

„Ezzel egyszerre próbálom kifejezni együttérzésemet és hálámat ennek a közösségnek, a valaha volt iskolámnak, ahol többek között Sára Sándor és én is elsajátítottuk ennek a szakmának az alapjait, valamint leróni tiszteletemet Sára Sándor életműve előtt” – írta.

(Kiemelt kép: Rév Marcell operatőr Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjének sajtótájékoztatóján 2019. június 11-én / Fotó: Szigetváry Zsolt | MTI)

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.