Kockaház, mozi, téesz – Ötvenéves a Skanzen

2017. április 20., 06:31

Skanzen50 címmel jubileumi kiállítás nyílt Szentendrén: a Skanzen Galéria ötvenéves történetét, illetve jelenét és jövőjét mutatja be. A kiállítás sokrétű: többek közt megtekinthető az ásó, amellyel az első kapavágást tették a Skanzen építési munkálatainak jelképes indulásakor – az ásót alá is írták a jelenlévők.

Emellett látható még például a Skanzen-vonat első vasúti jegye, illetve egy 19. századi Nepomuki Szent János-szobor is.

Dr. Sári Zsolt, a múzeum főigazgató-helyettese hangsúlyozta a megnyitó beszédében: a 20. század változásainak, azon belül is az átalakult falu és annak társadalmának és kultúrájának bemutatása a cél. Ezért kutatják a kockaházat, a mozit, a téeszt, az ingázást. Ezért gyűjtik azokat a tárgyakat, amelyek az elmúlt évtizedben meghatározták a falusi életmódot, legyen szó divatról (otthonka), mobilizációról (személygépkocsi), megváltozott táplálkozási szokásokról (zacskós tej) vagy éppen a kommunikációról (televízió).

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára pedig azt mondta: a Skanzen páratlan munkát végzett az elmúlt ötven évben, ezt mutatja az is, hogy sok százezren látogatták az évek során.

– Akik a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot alapították – tette hozzá –, felismerték, hogy az országnak értékmentésre van szüksége ahhoz, hogy ne tűnjön el az a hatalmas kulturális örökség, amelyet azonban ma már nem tarthatnánk számon, ha nem létezne a Skanzen. Ma már nem tudnánk pótolni mindazt, amit ez az intézmény birtokol.

H. E.

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?