Kőbe vésték Bereményi Géza Széna tér című költeményét

A Széna tér felújítása még tart, de burkolatában már olvasható az 56-os eseményeket felidéző költemény.

2022. szeptember 27., 15:17

Szerző:

A II. kerületi Széna tér felújítását még 2018. márciusában jelentette be a kormány. Az akkori tervek szerint 2019. végén adták volna át a megnövelt zöldterülettel rendelkező, 56-os eseményeknek tisztelgő teret, de a munkálatok elhúzódása miatt még 2022-ben is állnak a munkálatokat jelző kordonok. A tervet eredetileg Tarlós István jelentette be, de a 2019-es önkormányzati választások után Karácsony Gergely az egész projektet újratervezte, és 2021-ig a buszpályaudvar elköltöztetésén túl nem történt semmi.  

Karácsony Gergely a Hegyvidék TV-nek korábban azt nyilatkozta, hogy az új Széna teret már szeptemberben akarják átadni Budapest lakosságának. Az átadásról még nem érkezett hír, viszont kedden Cserna-Szabó András József Attila díjas író és újságíró a Facebook oldalán posztolta az örömhírt, hogy a tér burkolatába bevésték Bereményi Géza Széna tér című versét. Az író még azt is hozzáfűzte, hogy németül, oroszul és angolul is bevésette volna a költeményt, hogy a városba látogató turisták is megtudják, hogy hol járnak. 

A második kerület hivatalos oldala szerint nem csak a verssel idézik fel az '56-os eseményeket: a parkban „a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotások idézik fel.” 

Bereményi Géza költeményét Cseh Tamás megzenésítése tette még emlékezetesebbé.

(Kiemelt képünk: A Széna tér részletének látványa a Széllkapu park kilátó-teraszáról. A téren éppen áthalad a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik modern CAF-villamosa. Fotó: Jászai Csaba)

 

 

Az 55. évfolyamában járó Színház folyóirat nem jelenik meg többet nyomtatott formában. A decemberi lapszámmal a nyomtatott kiadás – a szerkesztőség kezdeményezésére és a Színház Alapítvány kuratóriumának jóváhagyásával – megszűnik.

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta – közölte az Agrárminisztérium pénteken.

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint Nagy István tárcavezető.