Napokon belül megérkezik a színházak állami támogatása

Napokon belül megkezdődik a megítélt kormányzati támogatások kifizetése a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek, köztük a fővárosi és vidéki színházak számára.

2022. július 26., 10:29

Szerző:

Rendelkezésre állnak a források a minősítéssel nem rendelkező színházak, zeneművészeti és táncművészeti szervezetek számára 2022. évi szakmai programjuk megvalósítására és működésük támogatására – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium kedden az MTI-vel.

A pályázati döntési listák május óta nyilvánosan elérhetőek az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) honlapján, a támogatások kifizetése ezen a héten lesz. A tárca kommünikéje hangsúlyozza: a magát függetlennek nevező, rendszeres állami támogatásban részesülő Átrium Színház is hozzájut a korábban megítélt kormányzati támogatáshoz. Mint írták, az általuk benyújtott pályázatot elbíráló kuratórium tagjait - ahogy az elmúlt három évben -, idén is a budapesti színházak közös működtetéséről szóló megállapodás értelmében Budapest főpolgármestere jelölte ki.

„A minisztérium a jövőben is biztosítani kívánja a minősítéssel nem rendelkező előadóművészeti szervezetek számára az állami forrásokhoz való hozzáférés lehetőségét”

– szögezi le a közlemény.

(Kiemelt képünk: Az Átrium esti kivilágításban a II. kerület, Margit körút 55. szám alatt. Az intézmény ad helyet az Átrium Színháznak és az Átrium Bisztró elnevezésű étteremnek. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Madaras Gergely karmesterként egyre elismertebb nemzetközileg és idehaza is. Eredetileg fuvolásnak indult, feleségével, Győri Noémivel együtt, aki fuvolaművészként be is futott. A karmester a fuvolát sokáig hanyagolta, aztán a COVID alatt újra elővette, a Fesztivál Akadémián pedig mindkét minőségében fellép – de nemcsak erről kérdeztük.

A 24. Zsidó Kulturális Fesztivál 2022. szeptember 4-től szeptember 12-ig várja a közönséget hét budapesti helyszínen: a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban, s idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay Szalonjában és a Magyar Zene Házában is.