Születésnapját ünnepli Kern András – mit gondol, hányadikat?

Több mint hat évtizede van a pályán a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki jelenleg is a Vígszínház aktív tagja.

2024. január 28., 19:38

Szerző:

Kern András Budapesten született, 1948. január 28-án. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, író, énekes, humorista, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja ma ünnepli 76. születésnapját.

A színművészt nemrég Woody Allen külön videóüzenetben köszöntötte. Az apropó az volt, hogy a Woody Allen által írt Játszd újra, Sam című darabot 40 éve játsszák a magyar színpadon és már 523 előadást ért meg Kern Andrással a főszerepben. (Az eredeti előadást 453-szor játszották el a Broadway-en.) 

Kern András meghatódva fogadta a színészóriás üzenetét. „Ez egy kicsi ország, most mindenki napokig erről beszél majd, mert nagyon sokan imádnak ám téged itt. Úgyhogy nagyon köszönöm ismét. Mit kívánhatnék? A mi korunkban persze, egészséget, így egy kicsit visszaismétlem, amit te mondtál: folytasd még 20, 40, 60 évig, és csináld a zseniális dolgaidat a színjátszásban, színdarabírásban, filmrendezésben és akkor nekem is lesz dolgom veled. Itt, Magyarországon” – üzente válaszában Kern.

A színművész a Sziget utcai általános iskolába járt (ma a XIII. kerületi Radnóti utca 8-10. szám alatti Gárdonyi Géza Általános Iskola), középiskolai tanulmányait 1962 és 1966 között a Váci út 21. szám alatti Bolyai János Általános Gimnáziumban (ma Bolyai János Műszaki Technikum és Kollégium) végezte.

Már 1958-ban szerepelt mint gyermekszínész a Kaland az Állatkertben című rövid játékfilmben. Az 1962-es Ki mit tud-on tűnt fel paródia-számával, amelyet osztálytársával, Pintér Gáborral adott elő. Három évvel később, 1965-ben, mindössze 17 évesen egyik barátjával forgatott amatőr filmje, a Mi lesz? elnyerte a XIII. Országos Amatőr-film Fesztivál fődíját.

1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínházhoz szerződött, jelenleg is a társulat tagja, legközelebb két nap múlva lép színpadra Az apa című előadáson.

Számos filmben szerepelt, rendszeresen ír és lép fel a Rádiókabaréban, több népszerű tévéműsor vendége (Heti Hetes, Activity Show). Woody Allen állandó magyar szinkronhangja.

Kern András ritkán beszél magánéletéről, de az köztudott, hogy 1976-ban egy filmforgatáson ismerkedett meg a feleségével, Kováts Judittal, ahol Kern András a narrátori szerepben tűnt fel a Szász Péter rendezte Lincoln Ábrahám álmai c. tévéfilmben, míg a leendő ara, aki már akkor özvegy volt, asszisztensként dolgozott a filmnél. 1977-ben született Tamás fiuk, aki azonban 17 évesen betegségben elhunyt.

(Kiemelt kép forrása: Játékszín facebook oldala / Juhász G. Tamás)

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.