Megédesített élet – Családi siker lett a gazdasági válság drámájából

Kevesen képesek arra, amire Kemenes Edith: az asszony ötvenes éveinek közepén járt, amikor a bizonytalanság helyett új utakat keresett a megélhetéshez; ekkor alapította meg saját cukrászati üzemét. A rengeteg munkával és sok tehetséggel nem csak megkapaszkodnia sikerült: cége valódi családi vállalkozássá vált, sikerei egyre kézzelfoghatóbbak. Legutóbb Klapka György árverési csarnokának helyén nyitottak új cukrászatot, immáron a harmadikat. A család példája sokak számára lehet inspiráló.

2019. augusztus 11., 07:47

Szerző:

Amikor már napi szinten ömlenek ránk a korrupcióról, politikailag lezsírozott mutyikról, urambátyámvilágról szóló hírek, kissé eltompulunk, és nehezen vesszük észre, hogy igenis, akadnak még saját erőből sikeressé váló vállalkozók. A kiskapuzós, politikailag helyezkedős társadalmunkról éppen tavaly ismerhettünk meg egy friss kutatást. Az Eurobarométer sokkoló tükröt tartott elénk: kutatásuk szerint a megkérdezett magyarok 80 százaléka szerint nélkülözhetetlen vagy nagyon fontos az előrejutáshoz és a sikerhez, hogy jó politikai kapcsolataink legyenek.

Talán emiatt is értékeljük különösen azt, amikor ebből a világban felcsillan a valódi siker. Olyasfajta, amit nem a helyezkedés, a politika, hanem sokkal inkább a kreativitás, az elszántság és a szorgalom táplál. És nem utolsósorban a család összetartó ereje. A Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft.-t ugyanis ezek a források erősítik és segítik a növekedésben.

Fotó: Merész Márton

– Édesanyám az ötvenes évei közepén veszítette el a munkáját, s ekkor új utat kellett választania. Olyan utat keresett, amelyre lépve tudhatta, hogy csak szenvedéllyel lesz képes továbbhaladni, de akkor a sikerélmény sem marad el. Már fiatalkorától kezdve sütött-főzött, egyre nagyobb örömmel. Sokan mondták is neki, hogy „Edith, neked ezzel kellene foglalkozni”. Ezért olyasvalamivel szeretett volna elindulni azon a bizonyos új úton, ami kapcsolatban van a házias ízekkel, és össze is kovácsolja a családot – mesélt a kezdetekről egy, az újságíróknak rendezett fogadáson a vállalkozást alapító Kemenes Edith lánya, Leveles-Barta Tímea.

Az ünnepség apropóját az adta, hogy a Klapka György által híressé vált árverési csarnok helyén megnyílt a Kemenes Cukrászda és Bisztró, amely immáron a harmadik egysége lesz a Kemenes családi vállalkozásnak. A Lipóti Pékségnek is beszállító vállalkozást Kemenes Edith 2011-ben alapította. Az akkor még csak ötfős családi vállalkozás mára 70-80 dolgozót foglalkoztató nagy céggé alakult. Első önálló cukrászdájukat Biatorbágyon nyitották 2015-ben.

– A Kemenes Manufaktúra megalapításakor is fontos volt, hogy segítsük édesanyánkat. A testvéremmel együtt beálltam az üzembe dolgozni. Az elején még mindketten megmaradtunk a saját munkánknál is, majd a testvérem, Noémi, aki tanítónőként dolgozott, 2014-ben teljes állásban állt be anyánk mellé. Nekem van egy saját ügyvédi irodám, de látva, hogyan gyarapodik a cég, magam is azt éreztem, hogy részese akarok lenni ennek a sikernek. Egyelőre megtartom az irodámat, mert nagyon szeretem azt a munkát is, de már rengeteget foglalkozom a cukrászat ügyeivel is – mondta Tímea.

A biatorbágyi cukrászda megnyitása óta a helyiek számára fogalommá vált a Kemenes márkanév. A sikeren felbuzdulva jött az ötlet, hogy jó lenne valahogyan Budapesten is jelen lenni.

– Édesanyánk akkor azt mondta, neki a biatorbágyi üzem elég, de támogatott minket a terjeszkedésben. Így a testvéremmel behoztuk a városba a cukrászatunkat. Elsőként az Attila úton nyitottunk üzletet, ami csak a kettőnké. Jobb tulajdonostársam nem is lehetne, mint a testvérem. Most pedig a pesti cukrászatunk is megnyílik – mondta el Tímea, akinek a szavaiból kiérződik, hogy mennyire fontos a családi összetartás egy ilyen vállalkozás sikeréhez. A sajtótájékoztatón Edith asszonyon és a lányain kívül már a harmadik generáció, az unokák is képviseltették magukat, hiszen a sütés szeretete már a kamaszokat is magával ragadta.

Fotó: Merész Márton

A sikeres nők mögött pedig ott vannak a támogató férfiak.

– Meg kell említeni édesapánkat, hiszen ő az, akinek a szervezőképessége, tapasztalata segítette ennek az üzletnek a megnyitását, ő volt, aki a munkafázisokat irányította. Fáradhatatlanul jelen van a munkák során – osztotta meg Tímea.

Nos, a Vámház körúti helyiség belső építészeti kialakításánál az egyik fő szempont az volt, hogy a Kemenes márka jegyei visszaköszönjenek. Törekedtek arra, hogy olyan tereket alakítsanak ki, amelyek meghittek, vendégmarasztalók.

– Szeretnénk, hogy a vendégek jóízűt beszélgessenek egy virágos asztalnál, jóízű sütemények mellett. Akár családi kávézásról, akár céges megbeszélésről legyen szó. Süteményeink között széles választékot találnak a hagyományos ízeket szeretők, de a modern ízek kedvelői sem csalódnak majd – fűzte hozzá Leveles-Barta Tímea, és amikor szemügyre vettük a süteményespultot, erről magunk is meggyőződhettünk. A Kemenes a sportolók, egészséges életmódot követők körében is vonzó lehet: a paleo és csökkentett szénhidráttartalmú sütiknek is széles választékát kínálják.

De mi is volt az a dráma, amelyből végül ez a sikertörténet megszületett? Hogyan lehet felállnia egy nőnek akkor, amikor a munkaerőpiaci helyzete szempontjából az egyik legsérülékenyebb időszakában, az ötvenes éveinek közepén jár?

– A 2008-as válság nem kímélte azt a kereskedelmi céget, ahol addig dolgoztam – válaszolta kérdésünkre Kemenes Edith alapító. – Persze ha az ember agilis, mindegy, mennyi idősen éri kihívás, akkor is talál tennivalót. Nekem a sütés olyan hobbim volt, amit nemcsak hetente egyszer, hanem háromszor-négyszer műveltem már addig is. És szinte soha nem sütöttem ugyanolyan süteményt – mesélte az új cukrászat megnyitója után lapunknak. Edithnek sokszor és sokan mondták, hogy inkább a sütéssel kellene foglalkoznia, mert istenadta tehetsége van hozzá. A korábbi munkahelyén is ő volt az, aki a nagyobb ünnepségekre – például a vállalati karácsonyi partikra – elkészítette az ételeket. És folyamatosan kapta a megerősítő visszajelzéseket arról, hogy ez az ő igazi hivatása. A sütemények iránti szeretet olyan mélyről fakad nála, hogy e rajongás, ha csak észrevétlenül is, de mindent meghatározott az életében.

– Amikor elmentem kirándulni, utazni, az első dolgom az volt, hogy az új helyen meglátogattam egy cukrászdát. Felfedeztem, mit is kínálnak, és ami megfogott, azt hazaérve megpróbáltam megsütni. A philadelphiai sajttortámat például egy utazáson kóstolt sajttorta ihlette. Tíz napon keresztül mindennap megsütöttem, amíg azt az ízt nem éreztem, ami az igazi – mesélte.

De nem csak az utazások adják a receptek bővítéséhez az ötleteket. A cukrászat széles paleo süteményválasztéka például oda eredeztethető, hogy Edith veje egy időben paleo diétát követett. Abban az időszakban kísérletezett ki olyan sütiket, amelyekben nincs cukor, glutén, laktóz, viszont mégis finom. – Hiszen azért eszünk süteményt, mert szeretnénk finomat enni. Ez a fő szempont – teszi hozzá.

Fotó: Merész Márton

Edithet különleges érzékekkel áldotta meg a sors, hiszen már ha ránéz egy ételre, a színeit is maga előtt látva képes elképzelni, milyen lehet az íze. Fáradhatatlanul kísérletezik, hogy az íz, amit elképzelt, valóban kijöjjön. – Mindig szerettem a munkámat. De a legboldogabb most vagyok – szögezte le. Pedig a Kemenes Manufaktúra megalapítása rengeteg munkával járt. Az üzem megnyitásakor napi 8-10 órát állt az üzemben, a gyúrópult mellett, amit 2-3 órás adminisztratív munka követett.

A Kemenes Cukrász Manufaktúra hamisítatlan női vállalkozás.

– Inspiráljuk egymást a lányaimmal, mondhatnám úgy is, hogy egymás katalizátorai vagyunk – meséli Edith. De figyelnek a munkatársakra is: a kollégáknak rendszeresen szerveznek közös kirándulásokat, fitnessbérletet, sportpályahasználatot biztosítanak nekik, hogy regenerálódhassanak. A 70-80 munkatárs kilencven százaléka stabilan itt dolgozik, ami nagy szó a mai, munkaerőhiánnyal küszködő vendéglátó-ágazatban. Edith mindenkit név szerint ismer, nem szereti, ha főnök asszonynak hívják. – Én mindenkinek Edith néni vagyok – tette hozzá.

Az új üzlet a Vámház körúton nemcsak cukrászda, hanem bisztró is: a házias sütemények mellett meleg ebédet is fogyaszthatunk. Külön öröm, hogy az otthoni ízeket úgy állítják elő, hogy nem használnak tartósítószereket, ízfokozókat és térfogatnövelő szereket.

Számos kutatásból tudjuk, hogy a magyarok vállalkozási hajlandósága hagyományosan alacsony, pedig a sikeres kis- és középvállalkozások – mint amilyen a Kemenes cukrászat is – nemcsak a GDP-t növelik, hanem a fiatalok számára is inspiráló példa lehet. A Kemenes története különösen motiválóvá válhat a fiatal nők körében, akiket gyakran nyomaszt a család és munka összehangolásának terhe. A Kemenes példáján keresztül ők is ötleteket meríthetnek arra, hogyan lehet eltartani úgy a családot, hogy közben nem borul fel a harmónia, és másoknak is munkát tudnak adni.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!