Jankovics Marcellre emlékeznek egy józsefvárosi tűzfalon

Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti májustól a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) székházának tűzfalát.

2023. május 19., 13:03

Szerző:

Jankovics Marcell egyetemes életművével örökkévaló koordinátákat jelölt ki nemzeti kultúránkban” – mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a Jankovics Marcell-emlékfal csütörtöki budapesti avató ünnepségén.

Közölte: kevés olyan magyar van, akiben neve hallatán nem ébrednek maradandó élmények a Magyar népmeséktől egészen a nemrégen bemutatott Toldi című filmig, nemzedékek nőttek fel a történetein. „Mindig mert nagyot álmodni, és szerencsésnek vallhatjuk magunkat, akik részesei lehettünk, ezeknek a szédítő és lélekemelő álmoknak” – tette hozzá.

Bús Balázs, az NKA alelnöke elmondta: az idén 30 éves NKA egykori meghatározó elnöke tiszteletére januártól ismét a nevéhez fűződő logót használja a szervezet. Májustól falfestményen elevenedik meg egyik emblematikus mesefigurája, Fehérlófia alakja a Gyulai Pál u. 13. szám alatti székház udvari homlokzatán.

Mint felidézte, Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke kétszer is betöltötte az NKA elnöki posztját.

Kiemelte: a művész tavaly májusban bekövetkezett halála a magyar kulturális élet pótolhatatlan vesztesége. „Ezért kötelességünknek éreztük, hogy szimbolikus alkotásait és ezek hordozott üzeneteit életben tartva azok ikonikus elemeit az NKA szimbólumává tegyük” – mondta, hozzátéve: így lett az általa alkotott életfa újra az NKA címere.

(Kiemelt kép: Jankovics Marcell mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) székházának tűzfalán az emlékfal felavatásának napján, 2023. május 18-án. MTI/Kovács Tamás)

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese. A hollywoodi sztárok mellett a társ- és vendégrendezvények is nagy érdeklődést keltettek, így a Board Game Expo és a KoreaOn kulturális fesztivál is hozzájárult a látogatócsúcshoz.