Itt a kormány legújabb hajmeresztő ötlete

A kritikusok szerint alapjaiban formálhatja át az ország komolyzenei életét egy friss, szerintük a 80-as éveket idéző kormányelőterjesztés, amely felszámolná a legfontosabb intézmények függetlenségét. Más vélemények szerint ez vaklárma: az intézmények önállóak maradnak, a közönség jól jár.

2014. január 17., 09:01

Magyar Állami Operaház, Művészetek Palotája (Műpa), Zeneakadémia – az

Indexértesülése szerint közös ernyőszervezet alá szervezné a kormány a hazai komolyzenei előadóművészet legfontosabb intézményeit. Az új szerv ellenőrizné az intézmények szakmai és gazdasági működését, és ő adná a pénzt is. Az erről szóló, egyelőre nem nyilvános előterjesztést jövő szerdán tárgyalja a kormány.

A magyar komolyzene hagyományosan az ország egyik legfontosabb és legszínvonalasabb kulturális produktuma és exportcikke. A nemzetközi hírű fővárosi játszóhelyek irányításának átalakítása alapjaiban érinti az egész komolyzenei szcénát. (Az összevonás egyébként egy negyedik állami intézményt, a vidéki és ifjúsági koncerteket szervező Filharmónia Társaságot is érinti.)

A mintegy egymilliárd forintos költségvetésű új központ 2014. július 1-én állna fel, az intézményrendszer 2015 januárjára alakulna át teljesen. Az Opera és a Zeneakadémia üzemeltetése, irányítása teljesen átkerülne át az új központhoz. A Filharmónia és a Műpa esetében a változás a tulajdonosi jogokat érintené, vagyis az új központ az általa kinevezett vezetőkön keresztül érvényesíthetné az akaratát.

A döntés velejárója, hogy az Opera részeként a Magyar Nemzeti Balett, a Műpával a Nemzeti Táncszínház, továbbá a Filharmóniai Társaság Zenekara is a központhoz kerülne.