Háborúra kész Hollywood

160 ezer színész is beállhat sztrájkolni a forgatókönyvírók mellé a film fővárosában.

2023. június 29., 13:00

Szerző:

Péntek éjfélig tartanak a tárgyalások, amelyek végeztével nem kizárt, hogy akár 160 000 színész támogatja a forgatókönyvírók sztrájkját Hollywoodban. Amennyiben ez megtörténne, leáll az összes film és tévéfilm forgatása az álomvárosban.  

1960 óta ez lenne az első alkalom, hogy az összes hollywoodi színész egyszerre sztrájkol. Akkor a még színész Ronald Reagan vezetésével a színészek jelentős engedményeket kényszerítettek ki a stúdiók részéről – emlékeztet a 444.hu.

Az AFP beszámolója szerint a tárgyalásokat a Netflix és a Disney működése kényszerítette ki. A forgatókönyvírók azért kezdtek sztrájkba, mert nem vezettek sikerre a nagy stúdiókkal való bértárgyalások. Május 2-án a Writers Guild of America íróinak körülbelül 9000 tagja nem vette fel műszakját.

Utoljára 2007-ben történt hasonló, 100 napig tarott és 2 milliárdos veszteséget okozott a gyártóknak.

Rebecca Metz színész az AFP-nek arról nyilatkozott, hogy ma még a befutott színészeknek is nehezebb megélni Hollywoodban. „Azok, akik nem ebben az iparágban dolgoznak, sőt, még azok is, akik igen, túlbecsülik, hogy a színészek mennyi pénzt keresnek. Azt feltételezik, hogy ha valakit látnak a tévében, az biztos gazdag. Rengeteg olyan embert ismerek, akik az én szintemen vannak, akik másodállást vállalnak, és próbálják kitalálni, hogyan tartsák magukat a felszínen” – jellemezte a mára kialakult helyzetet  a Shameless című sorozat sztárja.

A streamingszolgáltatók, mint például a Netflix vagy a Disney+, nem hozzák nyilvánosságra a műsorok nézettségi adatait, és függetlenül a sorozatok vagy filmek népszerűségétől, mindenkinek ugyanannyira alacsony átalányt fizetnek.

(Kiemelt kép: írók tiltakoznak a televíziós és filmírók sztrájkjának harmadik napján a kaliforniai Culver Cityben, az Amazon Studios előtt 2023. május 3-án. Fotó: Frederic J. BROWN / AFP)

 

 

 

 

 

Elveszettnek hitt némafilmet mutatnak be az Uránia Nemzeti Filmszínházban: a frissen restaurált, a maga idejében betiltott alkotás az európai szervezésű A Season of Classic Films projekt keretében december 15-én, pénteken ingyenesen lesz látható, élő zenei kísérettel – közölte kedden a Nemzeti Filmintézet (NFI).

 

EMeRTon-díjas és Fonogram szakmai életműdíjas zenei szerkesztő, rádiós, akinek olyan műsorokat köszönhetünk, mint a Vasárnapi koktél, Csak fiataloknak. Szombaton töltötte be kilencvenedik születésnapját a magyar Cseke László, azaz Komjáthy György.

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat – közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Már az utolsó simításokat végzik az évről évre megújuló mézeskalácsfalun Geresdlakon, ahol az egész települést megmintázzák. A Mikulás, a szarvasokkal vontatott szán, sőt még az Országház is mézes tésztából sült ki.