Hamvas Béla hagyatéka

2019. november 13., 14:33

Szerző:

Ma már kétségtelen, hogy a XX. századi magyar gondolkodás és irodalom egyik legkiemelkedőbb és megkerülhetetlen hatású alakja az igen nehéz sorsú Hamvas Béla (1897-1968) volt. Munkásságát később Kossuth- és Magyar Örökség díjjal ismerték el. Jövőre lesz éppen harminc éve, hogy kezdetben az Életünk Könyvek (1990-1994), majd 1994-től a munkásságát jelenleg is közreadó Medio Kiadó gondozásában életművének kiadása megindult. A régebbi átdolgozott kiadásokkal szemben a Medio Kiadó az időközben megalakult Hamvas Béla Hagyatékkezelő támogatásával idén jelentette meg Hamvas egyik legnagyobb hatású művének, a Karneval című regényének eredeti és teljes, a szerzői szándékot egészében és hűen most először követő kiadását egy 7 kötetes formában, decemberben pedig Közös életrend című esszékötetével az életműsorozatnak immár 32. kötetét adja közre a Kiadó.

Az írói hagyatékot Hamvas Béla halála után özvegye és örököse, Kemény Katalin kezdte meg Dúl Antal segítségével egybegyűjteni és rendezni, amely munkát 2018-ban a művek szerzői és kiadási jogaival együtt a 2017-ben létrejött Hamvas Béla Hagyatékkezelő Nonprofit Kft vette át. A kéziratos anyagokat is gondozó Hagyatékkezelő elsődleges feladatának tekinti egy olyan archívum létrehozását, amelyben a jelenlegi kéz- és gépiratokat tartalmazó anyagok Hamvas Béla eddig feltáratlan műveinek és levelezésének felkutatása révén folyamatosan bővülhetnek, valamint a szövegkiadások és az életmű olyan jellegű közreadásának támogatását, amely a kiadások régebbi gyakorlatával szemben a szövegeknek az eredi, kéziratos és autorizált anyagát követi. 

Művei iránti egyre növekvő érdeklődés folytán Hamvas Béla írásaival a legkülönfélébb kiadványokban és lapokban is gyakran találkozhatunk. Műveinek közlésével és felhasználásával kapcsolatos engedélyek beszerzéséhez az érdeklődők szintén a Hagyatékkezelőhöz fordulhatnak: a 1055 Bp., Szalay u. 2. II. em. 1. Email: hamvashagyatek@gmail.com, mediokiado@gmail.com. (x)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.