Gyüttment Fesztivál Csobánkapusztán

Gyüttment Fesztivált szervez a Nógrád megyei Csobánkapusztán 2015. augusztus 27–30. között a Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány. De kik is azok a „gyüttmentek”? Akik távolodnának a várostól, életmódot váltanának, a természetközelt keresik, a valódi közösségeket, akik vidéken próbálnak újrakezdeni.

2015. augusztus 25., 13:31

A Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány ebben is segít. Elnöke, Kovács B. Dániel, aki a fesztivál egyik szervezője is, a 168 Órának elmondta: egyetlen város sem élhető a vidékről származó tisztességes élelmiszerek és más javak nélkül, miként a vidékieknek is szükségük van a városok nyújtotta háttérre.

– E kapcsolatnak egyensúlyba kell kerülnie, hogy társadalmunk fenntarthatóbb és élhetőbb legyen. Újra lakottá kell tenni az elöregedő falvakat, tanyákat – tette hozzá Kovács B. Dániel.

Csobánkapuszta kulturális és összművészeti befogadó tér. Kiváló példa a kreativitás ökológiájára is. Arra, miként lehet a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal üzemelni: például a szürkevizet újrahasznosítják, sörkollektorral aszalnak és szárítanak, napenergiával világítanak, természetes építőanyagokkal dolgoznak. S kizárólag helyiektől és a maguk által megtermelt alapanyagokból főznek.

A Gyüttment Fesztiválon – kulturális programok mellett – szakmai beszélgetéseket is tartanak a vidéki letelepedésről, fenntartható életmódról. Lehet közösen tanulni a vegyszermentes befőzésről, sajtkészítésről, kenyérsütésről, gyógynövénykészítményekről.

Egyébként a biciklivel érkezők fél áron válthatnak belépőt a rendezvényre, aki meg lóháton megy, ingyen vehet részt a fesztiválon.