Gálaestet tartottak az Arany-emlékév keretében, de valaki fájóan hiányzott a Pesti Vigadóból

2018. március 2., 20:40

Szerző:

Gálakoncertet rendeztek péntek este az Arany-emlékév keretében a Pesti Vigadóban. Az Arany 201 című est házigazdája a Kaláka együttes volt, fellépői olyan művészek, akik közreműködtek a bicentenáriumi évben.

„Arany János 201. születésnapja alkalmából ismét alkalmunk nyílik arra, hogy az emlékév meghirdetése óta immár sokadik alkalommal megidézhessük a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakját” - hangsúlyozta köszöntő beszédében Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Gryllus Dániel, a Kaláka vezetője arról beszélt, hogy az Arany-emlékév ugyan lezárul, de a költőre irányuló reflektorfény megmarad. Mint mondta, ahogy egy évvel ezelőtt az Erkel Színházban, az emlékév nyitóeseményén A walesi bárdokat adták elő a fellépő művészek többféle módon, szavalva, énekelve, nagyzenekari feldolgozással, az Arany 201 című est is ezzel indult - a Kaláka előadásában.

A műsorban négy zenekart is láthatott a közönség, a Kaláka mellett a Nana Vortex, a Hungarian FolkEmbassy, valamint Kováts Kriszta és a Fool Moon is fellépett. Színpadra lépett Bacsa Ildikó és Hegedűs D. Géza, Szabó T. Anna és Lackfi János, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával mutatta be A walesi bárdokat, a műsoron szereplő Arany-költeményeket Cakó Ferenc homokanimációi illusztrálták élőben. A közönség ízelítőt kapott Jankovics Marcell készülő Toldi rajzfilmjéből is.

A Kaláka együttes (Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs, Becze Gábor) a 2017-es Arany János-emlékév alkalmából számos helyen turnézott világszerte. A zenekar Arany-estjével ellátogatott a szomszédos országok magyarlakta településeire, többek közt Királyhelmecre, Zentára, Marosvásárhelyre, Kolozsvárra és Élesdre, de járt Oslóban, Koppenhágában, Tokióban, Szöulban, Ausztráliában, Amerikában, Németországban és Indiában is. 

A pénteki gálaesten jelen volt Áder János köztársasági elnök, az Arany János Emlékbizottság elnöke, Herczeg Anita, az államfő felesége, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Stumpf István, az Alkotmánybíróság tagja. 

A felsorolásból hiányoljuk az Arany-emlékév másik fővédnökét, Németh Szilárdot. A Fidesz alelnök Németh Szilárd nyilván a V4 konferencia miatt nem tudta ellátni fővédnöki teendőit a ma esti koncerten. Fájdalom.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.