Új eseménysorozattal hódítja meg Budapest kávéházait a Fiatal Drámaírók Háza

Egy csésze forró kávé, pár égetően aktuális kérdés, és szerzők, akiknek a válaszok közös keresésére már pályájuk elején is igényük van. Ez az alapreceptje a Fiatal Drámaírók Háza új irodalmi programsorozatának, ami kezdi meghódítani a legnépszerűbb budapesti kávéházakat. 

2023. január 31., 16:28

Szerző:

Az ötlet természetesen nem új, a kávéházak és az irodalom kapcsolata egy nagy múltra visszatekintő szerelem – olvasható a Fiatal Drámaírók Házának közleményében. Elég csak a tizenkilencedik és huszadik század legnagyobb íróira, költőire és törzshelyeikre gondolnunk. Sőt, bizonyára sokan voltunk is már legalább egy irodalmi esten valamelyik kedvenc kávézónkban, bisztrónkban, vagy akár kocsmánkban. A megszokott, színpadból és nézőtérből álló helyszíneknél gyakran sokkal maradandóbb színházi élményt tud kínálni egy izgalmasan berendezett vendéglátóhely, ezekből pedig szerencsére nincs hiány itthon. 

Az Okuláré Projektbe rendszeres nyílt pályázatokon keresztül lehet bekerülni

A szervezőknek is számos alkalmuk volt már korábban a nem színházi terek áldásos hatásairól megbizonyosodni. Kéthavonta megrendezésre kerülő állandó eseménysorozatuk, az Okuláré Projekt jelenleg 20 partnerhelyszínt számlál, melyek között színházak, művelődési házak és külhoni magyar házak mellet kávéházak is megtalálhatók. A projekt rendszeres nyílt pályázatokkal biztosítja a kortárs magyar irodalmi élet vérfrissítését, jelenleg már két évad óta. A szakmai zsűri által kiválasztott hat legjobb szöveget a szerzőknek lehetősége nyílik fejleszteni, majd az említett fővárosi, belföldi, és külföldi helyszíneken bemutatni. A premieridőszakot követően pedig az egyfelvonásos darabok eljuthatnak akár Karinthy vagy Ady kedvenc helyeire is, a magukat befogadó műhelyként és produkciós irodaként jellemző Fiatal Drámaírók Háza segítségével. Így az új eseménysorozat szövegutánpótlása folyamatosan biztosított, a szerzők pedig számos értékes visszajelzéshez jutnak az előadásokat követő beszélgetéseken.

„Elsőszámú célunknak tartjuk, hogy a kortárs irodalmon keresztül lehessen diskurzusokat kezdeményezni, és hogy ezt ne csak már ismert és kanonizált szerzők tehessék meg”

– mondta Horváth Benji, a szervezet alapítója, és úgy tűnik, ezzel a hitvallással sokan egyetértenek. Állandó budapesti helyszíneik közül a Trafóban és a Manyiban is gyakran teltházasak a felolvasóestek, projekt alapú együttműködőként pedig az idei évben a Főfotó kávézót és a Hadik bohém nagytestvérét, a Szatyor Bárt is üdvözölhették.

„A pályakezdők tehetségeknek mindig is szüksége volt olyan fórumokra, ahol hallathatják a hangjukat és visszajelzéseket kaphatnak, a világot jelentő deszkák előtt mindenkinek kell egy ugródeszka. Ez ma nagyon szerencsésen találkozik azzal a közönségigénnyel, hogy az információs buborékok korában kifejezetten elkezdtek vágyni az emberek sokféle új nézőpont megismerésére. És ki is biztosíthatná ezt jobban, mint az írók legújabb generációja?” – tette hozzá a projekt hirtelen sikerének titkával kapcsolatban Szűcs Virág Natália, kommunikációs koordinátor.

Akit egy jó eszpresszóhoz hasonlóan felélénkít egy irodalmi témájú előadás és az arról való vita, az a következő hetekben több helyen is találkozhat a csapat programjaival. Február 5-én 17:00-kor Újbuda méltán híres Szatyor Bárjába hozzák el Ádámot, Évát, egy urológust, és egy tűzről pattant nagymamát – a teljesség igénye nélkül. Február 15-én 20:00-kor pedig a Trafóban indítják el az évad következő fordulóját, a „Mítosz” hívószóra készült szövegek első, fővárosi premierjével. Az eseményekkel kapcsolatos részletek, valamint az Okuláré Projekt információi és pályázati kiírásai a szervezet közösségi média oldalain megtalálhatók.

(Kiemelt képünk: A Szatyor Bár és Galéria mennyezetének dekorációja 2023. január 30-án. Forrás: Szatyor Bár és Galéria Facebook)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.