Ferenc pápa – film egy jó emberről

Volt már pápánk mindenféle: hatalmas, gazdag, a világot elkápráztató, aszkétikus, érdekérvényesítő, harcos, jámbor, szigorú és rendet tartó, császárt bűnbánatra kényszerítő, politizáló vagy elmélkedő. E film főhőse Róma püspökeként sorukban a kétszázhatvanhatodik.

2016. április 18., 15:30

Ferenc pápa nem átlagos pontifex maximus. Nem a páratlan római trónt akarja, a mérhetetlen tekintélyt, a tiarát és a halászgyűrűt az ujjon, a szentesítés vagy a kitagadás hatalmát, hanem a szegénypártiságot, az egyszerűséget, a felszabadítás teológiáját. Az erő helyett a szeretet vallását, a méltóság helyett a testvériséget, a rang helyett a racionális rendet.

És hát egy tangózó pápa? Miképpen lehetne ilyen? Márpedig ez a volt latin-amerikai érsek – mutatja a film – nem tagadja meg egykori környezetét, a fiatalságát, a múltját, az érzelmeit. Nem aszkéta, noha szerény és alázatos. Szinte idegen a pápaválasztó konklávé méltóságos bíborosai között. Nem költözik be a szolgálati lakosztályba, épp azért, mert úgy gondolja: az ő dolga maga a szolgálat. Nem a díszkivilágítás, a reprezentáció és mértékszabászat.

Látnunk kell: anya szüli a pápákat is, mégpedig néha ideges és elfogult asszony. A família sem kivételes. Ebédlőbútoruk – látjuk – állhatna Cegléden vagy valahol Zalában is. Meglepődve nézhetjük, hogy ez a jezsuita pap milyen természetes barátsággal közeledik a spanyol újságírónőhöz, mennyire fesztelenül, közvetlenül és érdeklődő szeretettel képes felé fordulni. Hogyan lesz eleven megjelenítője annak, amit bigottak és vaskalaposék elképzelni sem tudnak.

Nem „jó film” ez a pápás a szó klasszikus, kritikai értelmében, mert az élő szereplő nemcsak témát ad, de többnyire korlátot is. Fantázia nem repítheti a sorsát (ennél jobban). Azt mondhatjuk inkább: ez a film egy jó emberről szól, és egyáltalán nem katekizmusszerűen. Nézzék bátran!

(Rendezte és írta: Beda Docampo Feijóo.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.