Európai Oscar-díj

A lengyel Ida című film a legfontosabb kategóriákban megnyerte az Európai Film díját: a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőri munka szobra is ennek a műnek jutott. Emellett a közönség díja is a lengyeleknek járt, Rigában megkapta a People’s Choice Awardot.

2014. december 16., 16:26

Fantasztikus este Lengyelország számára – mondta Paweł Pawlikowski a fődíj átvételekor. A rendezőn kívül a ceremónián jelen volt Łukasz Żal operatőr, a főszereplőnő, Agata Kulesza, és a producer, Ewa Puszczynska is.

„Az Ida egy olyan újító és eredeti film, amely az európai történelmen alapul, bemutatja annak sötét múltját, de egyben fénnyel tölti el a nézőket” – mondta Liv Ulmann, amikor átadta a legjobb rendező díját Pawlikowskinak.

Szakértők szerint az Ida sikere egyike a legnagyobbaknak a nemzetközi területen a lengyel mozi történetében, annál is inkább, mert ez egy nehezen emészthető film – jelentette ki a Varsói Filmfesztivál igazgatója.

Az Ida története a hatvanas években játszódik. Anna, a fiatal apácanövendék, akit árva lévén a zárda nevelt, mielőtt letenné esküjét, megismerkedik egyetlen rokonával, Wandával. Ő a nagynénje, s tőle megtudja, hogy zsidó származású, és nem is Annának, hanem Ida Lebensteinnek hívják. Ezután megismeri szülei tragikus történetét is, akiket a háború alatt gyilkoltak meg. A múlttal való szembenézés a jövendő apáca hitének próbájává válik.

A film, amelynek nagy részét Łódźban forgatták, közös lengyel és dán produkció, az Opus Film és a Phonix Film koprodukciója, amelyet többek között a Lengyel Filmművészeti Intézet és a Dán Filmintézet finanszírozott.

Az Európai Film Akadémia (EFA) különböző kategóriákban 1988 óta osztja ki a European Film Awardsot, és eddig a legjobb film kategóriában csak egyszer sikerült győzni a lengyeleknek, 1988-ban, Krzysztof Kieślowski Rövidfilm a gyilkosságról című alkotásával.