A sztálini terrorról készült dokumentumfilm nyerte a fesztiváldíjat

A Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon idén 5 kategóriában hirdettek ki díjakat. A nemzetközi versenyben két díjat is osztottak: a legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját A Dmitrijev-ügy nyerte, a legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést pedig az Aranyásók kapta.

2023. november 27., 11:00

Szerző:

A jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál vasárnapi díjátadóján a legjobb magyar filmnek járó elismerést Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotása kapta. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban szerdáig, online pedig december 10-ig folytatódik – áll a szervezők által kiadott közleményben.

A tájékoztatás szerint a legjobb emberi jogi dokumentumfilmet egy nemzetközi hallgatóból álló ötfős diákzsűri választotta ki. A holland Jessica Gorter rendezése, A Dmitrijev-ügy című film főszereplője a sztálinista terror áldozatainak tömegsírjait kutatta az orosz hatóságok akarata ellenére, míg végül letartóztatták és 15 évi kényszermunkára ítélték.

A zsűri egy különdíjat is átadott Pascale Bourgaux Hawar, száműzött gyermekeink című alkotásának.

A szekció nemzetközi zsűrije a legjobb dokumentumfilm címmel Boubacar Sangaré első egészestét dokumentumfilmjét, az Aranyásók című alkotást díjazta. A kategória különdíjasa Ibrahim Nash'at Hollywoodgate című munkája lett.

 A zsűri által legjobbnak ítélt magyar film díját Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával adták át. A legjobb magyar dokumentumfilm Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotása lett. Különdíjat kapott Lőrinczy Lia Aki még lehetek című filmje. A Doc Future Diák- és elsőfilmes versenyt is nemzetközi zsűri értékelte. A zsűri a különdíjat Paczolay Zsófia Budapest siló művének ítélte. A Doc Future díj nyertese Tea Vidovic Dalipi Snajka: elvárások naplója lett.

A Képkereső versenyszekciókban a különdíjat Damir Markovina Menekülők című filmje nyerte, a zsűri a New Frontier díjat Cyril Aris Tánc a vulkán peremén című művének ítélte.

A klímaváltozás emberi jogi összefüggéseire reflektálva a Verzió az Antropocén szekcióba a Föld jövőjéért aggódó dokumentaristák alkotásait válogatta be. A különdíjat Jacquelyn Mills A magány földrajza című alkotása nyerte. A legjobb környezetvédelmi dokumentumfilm Sarvnik Kaur Árral szemben című filmje lett – olvasható a közleményben.

(Kiemelt kép illusztráció. Forrás: YouTube)