Diplomamunkaként restaurálták, tegnap visszaültették a Városmajorba a 300 éves Fájdalmas Krisztust

2019. július 4., 13:48

Szerző:

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Epreskerti műtermében szeptember óta munkálkodott a városmajori Fájdalmas Krisztus-szobron Gheoghita Noémi Borbála. Az alkotást tegnap délelőtt helyezték vissza he­lyére a fővárosi Szilágyi Erzsébet fasorban.

A restaurátor a Borsnak elmondta: sok kiegészítést nem kellett eszközölnie a szobron, mert az 1995-ös restauráláskor elvégzett kiegészítések időtállónak, szakkifejezéssel nagyon jó megtartásúnak bizonyultak. A Krisztus-alak orra és a lábujjai voltak a leginkább hiányosak, de az archív fotók nagy segítséget nyújtottak – magyarázta a fiatal mester, akinek ez volt a diplomamunkája.

Krisztus a restaurálás előtt
Fotó: szoborlap.hu

Tegnap mestereivel, Szemerey-Kiss Balázs tanszékvezetővel és Káldi Richárd művésztanárral tették vissza  helyére a talapzattal együtt négy darabból álló alkotást, Budapest egyik legkorábbi, 1725-ben készült kőszobrát. 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.