Chilei állampolgár lesz a nicaraguai állampolgárságától megfosztott ellenzéki írónő

Elfogadta a chilei kormány által felajánlott chilei állampolgárságot az a nemzetközileg ismert ellenzéki nicaraguai író- és költőnő, akit Managua hazaárulás vádjával fosztott meg állampolgárságától.

2023. február 23., 19:59

Szerző:

A jelenleg Spanyolországban tartózkodó Gioconda Belli a Cooperativa chilei rádióhoz csütörtökön eljuttatott üzenetében azt mondta, az állampolgárságot Gabriel Boric chilei elnök ajánlotta fel neki, és hangsúlyozta, mindenkinek hálás, aki „kinyújta kezét a nicaraguaiak felé”. Emellett emlékeztetett a két ország irodalmi kapcsolataira, példaként említve Pablo Neruda Nobel-díjas chilei költőt, aki verset is írt a nicaraguai történelem legendás alakjához, a Latin-Amerikában számos helyen hősként tisztelt, Washington nicaraguai befolyása ellen küzdő Augusto César Sandinóhoz, „a nép tábornokához”.


A közép-amerikai ország legjelentősebb kortárs szerzői közé tartozó Belli mindazonáltal leszögezte: nem hagy fel a harccal Daniel Ortega nicaraguai elnök autoriter rendszere ellen, és méltatta azon nicaraguaiakat, akikkel együtt küzd. „Nem fogadjuk el, hogy elvehetik a földet, ahol születtünk, hogy elvehetik a jogot, hogy nicaraguaiak lehessünk” – fogalmazott a 74 éves szerző, politikai aktivista.


Gioconda Belli, a La Otra Orilla latin-amerikai irodalmi díj 2010-es nyertese állampolgárságától való megfosztása után a spanyol tévében élőben vagdosta darabokra nicaraguai útlevelét, így fejezve ki, hogy ő nem azonos az okmánnyal, és az ő művei túl fogják élni a managuai „zsarnokokat”.
A chilei kormány kedden jelentette be, hogy menedékjogot és állampolgárságot kínál annak az összesen 317 nicaraguai ellenzékinek, akit Managua megfosztott állampolgárságától. Hasonlóképpen állampolgárságot ajánlott fel Spanyolország is.


A nicaraguai kormány több hullámban fosztott meg ellenzékieket az állampolgárságuktól. A Bellit és 93 társát – köztük egy másik jelentős írót, s Cervantes-díjas Sergio Ramírezt – érintő döntést a hatóságok február közepén jelentették be.

(Kiemelt képünk: Gioconda Belli nicaraguai író a 2019. január 08-án készült archív képen az "El Hilo Azul" irodalmi magazin által Managuában tartott vitán vesz részt. A Daniel Ortega elnök vezette nicaraguai bíróság 2023. február 15-én megfosztott 94 száműzött disszidens állampolgárságától, és „hazaárulónak" nyilvánította őket. A disszidensek között van Nicaragua talán legelismertebb élő írója, Sergio Ramirez, aki egykor alelnök volt a tekintélyelvűséggel vádolt Ortega alatt. Egy másik írót, Gioconda Bellit és egy neves emberi jogi aktivistát, Vilma Nunezt szintén megfosztották állampolgárságától, akárcsak Luis Carriont és Monica Baltodano egykori sandinista vezetőket. INTI OCON / AFP)

 

Tegnap 14:26

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!