Borbély a kirakatban

Zseniális ötlet ez a Kossuth Lajos utcai üzlethelyiség, földig érő ablakaival, utcára nyíló ajtajával. Ki és be lehet nézni, miközben megy az előadás, amely így valami performance is lesz egyúttal.

2014. november 6., 16:56

Bán János egyszemélyes produkciója, A borbély a Katona József Színház afféle „kihelyezett” előadása, Tolnai Ottó novellája alapján, Hudi László rendezésében.

Ki-kinézünk mi, nézők is, az alkalmi borbélyüzlet alkalmi vendégei, látjuk, hogy odakint meg-megállnak a járókelők, benéznek, valaki be is jön, érdeklődik, mi folyik itt. Válasz helyett kap egy pohárka snapszot a borbélytól.

De tényleg, mi folyik itt? Monológ, interaktív játék, anekdotázás, emlékfoszlányok egy jellegzetes huszadik századi és közép-európai élet történetéből. Bán otthonosan jön-megy birodalmában, beszélget velünk, közben borotvál (két nézőt is beültet a borbélyszékbe). Mesél, ahogy egy borbélynak mesélnie lehet, bele-belekap egy történetbe, majd egy másikba, később visszatér az előzőhöz, mikor mennyi idő adódik, meddig tart egy hajvágás, borotválás. Mesél a környék lakóiról (néha „felismeri” őket, ha elsétál valaki az ablak előtt), rég eltűnt kuncsaftokról, akiknek már csak levágott haja maradt itt emlékül, takaros üvegekbe zárva az üzlet polcain, bizarr trófeák. A történetdarabkák az előadás során így-úgy összeállnak bennünk. Az apáé, aki egy puhafa gyúródeszkával, akár egy golyófogó pajzzsal vészelte át az ukrán frontot, az első feleségé, aki egy zsák lángliszttel élte túl a háborúra következett békét, hogy aztán egy kútban lelje halálát. Amihez, mellesleg, talán a borbély is hozzásegítette kicsit. Ha nem is épp ezért, de idővel őt is előveszi a hatalom, hiába, foglalkozási ártalom, hogy az osztályellenséget is meg kell borotválni.

Kedélyes és szomorú, egyszerű és titokzatos, joviális és kicsit félelmetes is Bán János teljes átéléssel megszemélyesített borbélya. És magányos is nagyon, a mindig szerepelni vágyó-kényszerülő, kirakatban élő emberek végtelen magányossága rezzen a színész minden grimaszában, mozdulatában.

Amikor pedig már végleg vége minden történetnek, Bán borbély egyszerűen elsétál a színről. Csak kilép az ajtón, és eltűnik az utca sivár kelet-európai forgatagában. A segéd már takarítani kezd, mire felfogjuk, hogy nem is jön vissza. Az is lehet, hogy soha többé.

Ferencz Zsuzsa

Alain Delon békésen hunyt el Douchyban található otthonában három gyermeke és családja körében. A színészlegenda 88 éves volt.