Rekordszámban látogattak a föld alá Budapesten

Az elmúlt évek legnépszerűbb kiállítása a BKV Földalatti Vasúti Múzeumában a 150 év - 150 közlekedési esemény elnevezésű tárlat. A 150 éves Budapest közlekedéstörténetét bemutató gyűjtemény év végéig látogatható.

2023. szeptember 7., 07:40

Szerző:

A nagysikerű, 2018-as „50 éves a BKV” kiállításnál is többen, csaknem hétezren látták már a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban azt a tárlatot, amely – a Budapest 150 programsorozat részeként – az 1873 és 2023 közötti legfontosabb és legérdekesebb közlekedési eseményeket eleveníti fel.

A generációról generációra fejlődő közösségi közlekedés 150 kiemelt mozzanatát fotók és tárgyi emlékek jelenítik meg. Ikonikus járművek modelljei, alkatrészek, viszonylattáblák, régi jegytípusok, jegylyukasztók viszik a régmúltba a látogatókat – számol be honlapján a BKV.

Egyebek mellett az 1889-ben átadott Baross kocsiszínbe, amely az egyik legkorábbi fővárosi villamoskocsiszín, de a kiállítás felidézi a köznyelvben csak „farosként” emlegetett farmotoros Ikarus 66-os autóbuszt is, amely 1959-ben lett a fővárosi mindennapok része. A látogatók választ kaphatnak arra is, hogy mikor állt munkába az első női kalauz, vagy, hogy mikortól kék a busz és piros a troli.

A tárlat bemutatja az elmúlt évek jelentős közlekedéstörténeti eseményeit is, például a Combinok megjelenését a 4-es 6-os viszonylaton, vagy az első hibrid üzemű autóbuszok forgalomba állítását. Az időszaki kiállításon a látogatók találkozhatnak az egyesített főváros közlekedésének kialakulását és hőskorát bemutató anyaggal is, amelyből májusban az M2 vonalon közlekedő, 510-514 kocsikból álló metrószerelvényen már ízelítőt kaphattak.

(KIemelt kép: részlet a kiállítás érdekességeiből. Forrás: bkv.hu)

 

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.