19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Bill Gates elmondja, hogyan kell elkerülni a klímakatasztrófát - könyvajánló

A milliárdos filantróp könyvet írt a klímaváltozásról, és bár számos kérdést megpróbál megválaszolni, legalább annyi új kérdés fogalmazódott meg bennünk az olvasás során.

2021. június 5., 09:02

Szerző:

A klímaváltozás napjaink egyik megkerülhetetlen témája, és bár egyre többen válunk tudatos vásárlóvá, vagy épp állunk át a hulladékmentes (zero waste) életmódra, a rendszerszintű változtatásokhoz szükséges tervek még csak a fejlett, nyugati országok kormányzatainál merültek fel, és ezek is sokkal inkább csak hosszútávú célként tekintenek a klímasemlegesség elérésére. Papíron kevesen mennek szembe a "zöld hullámmal", és így a vezető piaci vállalatok is egyre több forrást fordítanak a megújuló energiák kutatására, fejlesztésére. Sok esetben azonban úgy teszik mindezt, hogy közben ők a legnagyobb szennyezők.

Ezért is furcsa milliárdosoktól meghallgatni azt a dorgálást, hogy az átlagember nem szentel elég figyelmet a környezetvédelem iránt.

Bill Gates “Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát” című könyve is hasonló szellemiséget ad át olvasás közben. A filantróp milliárdos azonban már önironikusan, a könyv elején elismeri, hogy nem biztos, hogy az ő tollából lesznek hitelesek a klímavédelemmel kapcsolatos útmutatások; annak ellenére, hogy éveket dolgozott azon, hogy közérthető formában mutassa be a legfrissebb kutatások eredményét, valamint egy tervet, amelynek mentén az emberiség elkerülheti a klímakatasztrófát.

Gates vagyona jelentős részét csoportosította át az elmúlt években környezetvédelmi innovációk kutatására, azonban véleménye szerint az effajta kutatások mellett hatalmas szükség van az emberek megfelelő edukációjára a témával kapcsolatban. Sokaknak ugyanis még napjainkban is, amikor már érezhető a klíma változása, csupán megfoghatatlan fogalomnak tűnik a globális felmelegedés. A milliárdos jól ismeri fel a problémát, azonban meggyőző válaszokat nem ad arra, hogyan lehetne eljuttatni az alsó-középosztály tagjaihoz, a fejlődő országok lakóihoz is azt a fajta tudást, amivel érdemben fel lehetne lépni a negatív folyamatok ellen.

Kicsit zavarba ejtő, hogy a kötet során Gates mennyit hivatkozik a feleségével, Melindával közösen véghez vitt karitatív tevékenységekre, főleg a válásuk tudatában, és hogy mi állhatott annak hátterében. A kötet ettől eltekintve rendkívül aktuális, ugyanis tavalyi kiadvány lévén – Magyarországon idén májusban adták ki a könyvet – szó esik benne a koronavírus-járvány hatásairól is. Elgondolkodtató, hogy a járvány miatt tavaly év elején szükségszerűvé vált lezárási hullám következtében is

csupán öt százalékkal tudtuk csökkenteni az üvegházhatású gázok kollektív kibocsátását.

Úgy, hogy hónapokig szinte teljesen leállt a termelés, a fuvarozás, amiből hatalmas gazdasági visszaesés következett. Hogy kontextusba helyezzük ezt a számot, tudni kell, hogy a tavalyi évet megelőzően átlagosan ötvenegy milliárd tonna üvegházhatású gáz került globálisan a légkörbe. Néhány évtizeden belül azonban Gates szerint ezt a számot nullára kellene csökkenteni.

Ez az első blikkre teljesen irreális elképzelés Gates szerint nagyon is elérhető, amennyiben az egyes kormányzatok összehangolva, szisztematikusan hoznak szabályozásokat a klímavédelem érdekében. Azonban látva a világon zajló jelenlegi tendenciákat, nehéz elképzelni, hogy néhány évtized alatt olyasféle változások menjenek végbe az energiafelhasználás fejlesztése terén, mint amilyet utoljára az ipari forradalom idején lehetett látni.

A Microsoft alapítója túlzott optimizmussal és az emberi tényezők figyelmen kívül hagyásával tesz biztató kijelentéseket, és a legtöbb esetben nem számol kellő mértékben azzal a lobbierővel, amivel egyes vállalatok, politikai erők, vagy épp az olajlobbi gátolja a megújuló energiaforrásokra való áttérést. A könyv ezekről csak nagyon vázlatosan számol be, és az olajlobbi hatásáról szinte említést sem tesz.

A kötetben ugyan Gates még azzal az érvrendszerrel áll ki a fosszilis energia mellett, hogy ez még mindig olcsóbb, mintha a megújulóba fektetnénk, és a környezetkímélő termékeknél még évtizedekig számolni kell a "zöld felárral". Azonban számos kutatás bizonyítja, hogy már napjainkban is, de egy-két éven belül biztosan a megújuló energiaforrások lesznek az olcsóbbak. Elborzasztó adat lehet sokaknak, hogy napjainkban a világ energiatermelésének kétharmadát fosszilis üzemanyagokkal termelik. Ennek ellensúlyozásához pedig könnyedén felmérhető, hogy nem lesz elég, hogy a tehetősebb városi polgárság átvált elektromos autóra, tömegközlekedésre, vagy biciklire pattan.

Az általános adatok keretbe foglalása mellett javaslatokat is felvet a Microsoft alapítója, ami azonban még mindig csak a hurráoptimistáknak nyújthat megnyugvást.

Eszerint a jelenlegi ötszörösét kellene kutatás-fejlesztésre (K+F) fordítani, valamint az államnak infrastruktúrát kell biztosítani annak érdekében, hogy piachoz segítsék az innovációs cégeket. Végül pedig meg kell adóztatni a legnagyobb szennyezőket, és alapvetően újra kell gondolni az energiaipari szabályozásokat minden országban.

A milliárdos filantróp kötete nem egy könnyed olvasmány, telis-tele van száraz adatokkal, táblázatokkal, tudományos háttéranyagokkal, amik azonban elengedhetetlenek ahhoz, hogy valódi ismeretterjesztő munkáról beszélhessünk. Becsülendő az a kutatás, amit Gates beletett a kötet elkészítésébe, mindazonáltal a téma iránt elfogult, a klímaváltozás megállítását aktívan támogatók számára egyszerű zöldre mosást (greenwashing) idéző maszatolás/okoskodás lesz a kötet. Fel kell ismerni ugyanis, hogy Gatesnek sokkal komolyabb eszközei is lennének a klímaváltozás elleni harcban, mint egy ismeretterjesztő könyv megírása. Ha viszont valaki csak alapismeretekhez szeretne jutni a klímaváltozással kapcsolatban, mindképp érdemes elolvasnia a Libri által forgalmazott kötetet.

(Kiemelt kép: Bill Gates - Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát című könyve. Fotó: Dimény András)