Húsz év tánc – Jubileum a Bartók Kamaraszínházban

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház táncszínháza idén húsz éves. Ebből az alkalomból, február 28-án mutatják be az „…és ideje a táncnak” – jelenetek az Ószövetségből című táncjátékot, amelyet Vári Bertalan Harangozó Gyula-díjas táncművész-koreográfus rendezett. Őze Áron, a Bartók Színház igazgatója lapunknak elmondta: a jubileumi táncjátékon különleges színpadi látvány teszi még átélhetőbbé a bibliai történeteket Az előadás után az aulában pedig fotó-és-plakátkiállítás nyílik, archív felvételeken idézik meg a táncszínház elmúlt két évtizedének legszebb pillanatait, legnagyobb táncosait.

2020. február 28., 10:57

Szerző:

Őze Áron színész, rendező 2016 óta vezeti a Bartók Kamaraszínházat. A dunaújvárosi teátrum különleges, kéttagozatú intézmény, prózai kamaraszínházból és táncszínházból áll. 

- Általában csak a legnagyobb hazai teátrumokra, nemzeti színházainkra jellemző, hogy több tagozatuk, állandó tánckaruk is van. – mondja Őze - Dunaújvárosban azonban régi hagyománya van a tánckultúrának, itt működik jelenleg is például a Vasas Táncegyüttes. Az itteni közönség nagyon szereti ezt a műfajt, ezért is alakult meg éppen húsz éve a Bartók tánctagozata. Mi minden évben tíz prózai előadást és két táncelőadást mutatunk be, illetve vannak közös produkcióink is.

Fotó: Ónodi Zoltán

A Bartók a két tagozatával kiemelt költségvetésű intézmény, állami és önkormányzati fenntartókkal. Őze Áron hangsúlyozza, az előadóművészeti területről kivezetett tao után, az új finanszírozási rendszerben sem csökkent a támogatásuk, sőt nőtt is. A nagy színpaduk nézőtere 370 fős, mellette 80 fős stúdiójuk is van, a tíztagú tánckar pedig külön tükörtermes próbateremben készülhet az előadásaikra. Erősségük az is, hogy a néptánctól a klasszikus baletten át a modern táncokig, sokféle stílust ötvöznek. A húszéves jubileum alkalmából február 28-án mutatják be az „…és ideje a táncnak” – jelenetek az Ószövetségből című táncjátékot, amelyet a táncszínház művészeti igazgatója, Vári Bertalan Harangozó Gyula-díjas táncművész-koreográfus rendezett.

Bibliai történeteket mesélnek el a tánc nyelvén – folytatja Őze Áron – A színpadon megelevenedik az egyiptomi kivonulás, Dávid és Góliát harca, az özönvíz, látjuk Mózest, amint az Ígéret Földje felé vezeti a népét. Ráadásul az idei évadban sikerült egy esőgéppel fejleszteni a színpadi technikánkat, ebben az előadásban alkalmazzuk először. Fantasztikus látványt teremt például az özönvíz jelenetben, vagy amikor kettéválik a Vörös-tenger Mózes előtt.

A táncelőadás zenéjét Nánási Péter írta, az ószövetségi szövegek alámondásával közreműködik Őze Áron is. A bibliai jubileumi előadással szeretnék megmutatni, hogy a tánc az egyik legősibb, örök művészeti ág.

Fotó: Ónodi Zoltán