Az utolsó magyar polihisztor: Hamvas Béla új kultusza

2016. december 25., 16:33

A valóságban felébredni címmel jelentek meg Hamvas Béla válogatott írásai. Máté Erika, a Hamvas Béla Alapítvány munkatársa a 168 Órának elmondta: a kötetben olyan írások és fotók találhatók, amelyek többségét eddig sehol nem publikálták.

– A szerző leveleiből, verseiből, humoros írásaiból válogattunk, s főleg emberi közelségben szerettük volna őt láttatni, érzékeltetni fantasztikus személyiségét.

Hamvas Béla valószínűleg az egyik utolsó nagy magyar polihisztor volt. Eperjesen született 1897-ben, zeneszerzőnek készült, kitűnően zongorázott, majd elvégezte a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar–német szakát. Mellette az orvostudományi karra is bejárt. Volt földműves, borász és újságíró. Értett a társadalomtudományokhoz, a képzőművészethez is. 1928 és 1948 között a jelenlegi Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban dolgozott, majd B-listázták, és csak raktárosként helyezkedhetett el. Adminisztrátori feladatokat is rábíztak. Sokszor egész éjjel az irodában gépelt, kollegái azt hitték, hivatalos leveleket ír, holott épp szanszkritból fordított. 1956 után azonban egy tanulmányon kívül egyetlen műve sem jelenhetett meg. Hamvas 1968-ban halt meg, s csak a nyolcvanas évek közepén fedezték fel, s azóta tart töretlen kultusza. Nem csak itthon. Például A láthatatlan történet című művét vietnamira is lefordították, s a könyv az irodalmi sikerlista tízes mezőnyébe került Vietnamban.

A valóságban felébredni válogatott írásait Palkovics Tibor, a Hamvas Béla Alapítvány elnöke szerkesztette. A kötethez DVD-t mellékeltek: a Hamvas-életművet feldolgozó, A nevezetes névtelen című filmet Katona Zsuzsa ren­dezte.

S. ZS.