Az elfogadás reklámjai

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján december 3-án különleges kiállítás nyílik: a Baltazár Színház művészi reklámfotóit állítják ki. A 12 Parancsolat című tárlat képei azonban nem fogyasztási cikkeket hirdetnek, hanem emberi értékeket.

2015. december 3., 08:58

A Baltazár Színház az egyetlen olyan hazai társulat, amely hivatásos színészként foglalkoztat értelmi fogyatékos embereket. Tizenhárom bemutatón vannak már túl. Profi alkotók, fotósok, írók, zenészek is tagjai a társulatnak, amely a művészet eszközeivel szeretné felhívni a figyelmet a társadalmi integrációra.

A 12 Parancsolat fotói korábban már kötetben is megjelentek. Csima Gergely, a Baltazár projektfelelőse idézi fel a történetet a 168 Órának:

– Megkértük a színészeinket, soroljanak föl olyan értékeket, amelyeket alapvető fontosságúnak tartanak az életben. Tizenkettőt mondtak: szeretet, szerelem, biztonság, felelősség, összetartozás, őszinteség, szabadság, elfogadás, vágy, teljesség, lelki béke és hit. Majd közösen kitaláltuk, miként lehetne ezeket vizuálisan is megjeleníteni. De nagyon szerettük volna az anyagot önálló tárlaton is újra bemutatni. A Budapest Airport nemrég kiállítási pályázatot írt ki, amelyet mi nyertünk meg. A reklámfotók a tranzitfolyosóra kerülnek, a Magyarországra érkezők ezekkel a képekkel találkoznak először.

A Baltazár Színház akciója tehát országimázsunkat is erősítheti.

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?