Afganisztánban agyonlőttek egy volt parlamenti képviselőnőt

Kabulban agyonlőtték Murszal Nabizáda parlamenti képviselőnőt és a testőrét. 

2023. január 15., 13:40

Szerző:

Ismeretlenek agyonlőttek Kabulban egy volt parlamenti képviselőnőt és a testőrét - közölte az afgán főváros rendőrsége vasárnap.

A 29 éves Molvi Hamidullah Hálid helyi rendőrfőnök azt mondta, Murszal Nabizádával és testőrével az egykori politikus otthonában végeztek szombat hajnalban. Hozzátette, hogy a támadásban megsebesült Nabizáda fivére és a biztonsági személyzet egyik tagja, míg egy másik biztonsági őr ékszerekkel és pénzzel elmenekült. Egyelőre nem tudni, mi motiválta az elkövetőket.


Ez az első eset, hogy a tálib hatalomátvétel előtti kormányzat egyik tagja gyilkosság áldozatává vált.


A néhai politikust 2019-ben választották be a törvényhozásba, ezt követően a parlament védelmi bizottságának is a tagja lett, emellett pedig egy humán erőforrásokkal és fejlesztéssel foglalkozó civil szervezet munkatársaként tevékenykedett.


Nabizáda azon kevés képviselőnők egyike volt, aki Kabulban maradt a tálib hatalomátvétel után.

(KIemelt képünk: Egy nő nézi mobiltelefonján Mursal Nabizada volt afgán törvényhozó képét, akit szombaton lőttek le fegyveresek a kabuli házában 2023. január 15-én. Mursal Nabizada az előző, nyugati támogatású rezsim parlamenti képviselője volt, aki 2021 augusztusában, amikor a tálibok átvették a hatalmat, visszautasította a lehetőséget, hogy elmeneküljön Afganisztánból. Fotó: Wakil KOHSAR / AFP)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.